Почетна » Позиција3 » Свети Трифун ‒ празник вина и љубави

Свети Трифун ‒ празник вина и љубави

Свети Трифун  је био хришћански мученик који је страдао за веру у време гоњења цара Декија. Његов живот и чуда су описани у разним изворима, а његов култ је распрострањен по целом хришћанском свету. На дан његовог страдања, 14. фебруара, верници га славе као заштитника виноградара, винара и птичара, али и као заступника љубави и брака.

Свети Трифун је рођен у селу Кампсади у Малој Азији, као син сиромашних родитеља. Од малена је показивао велику побожност и дар за исцељивање болестей и изгонење злих духова. Његов славни подвиг био је када је исцелио цареву ћерку Гордијану, која је била опседнута демоном. Због тога је добио велике почасте и дарове од цара Гордијана, али их је све разделио сиромасима и вратио се свом скромном животу чувања гусака.
Када је наступило време гоњење хришћана под царем Декијем, Свети Трифун није хтео да одрече своју веру нити да принесе жртву идолима. Зато је бачен у затвор, где је претрпио разне муке: бичевање, резање меса, стављање на распело, паљењем огњем. Ништа од тога није могло да га сломи нити да угаси његову радост у Господу. Напослетку, он је обезглављен мачем и прешао у вечни живот 250. године.

Заштитник винограда и љубави

Свети Трифун сматра се заштитником виноградарства и винарства, зато што су гуске које је чувао помагале у очувању виноградских лоза од штеточина. Такође, он симболизује верну и чисту љубав, зато што је оставио светске почастите ради Христовог имена. Због тога се на дан Светог Трифуна обично обрезују лозне гранчице и благосиља вино, а такође супружници обнављају своје завете и поклањају једно другом цвеће и поклоне.

Један део мошти Светог Трифуна налази се у Цркви Светог Трифуна у Котору, која је изграђена у 12. веку. Ова црква је постала центар поштовања овог светитеља у Боки Которској, где се сваке године 14. фебруара обележава дан Светог Трифуна као дан Котора и дан заштитника града. Тада се одржава свечана литија са иконом и реликвијама Светог Трифуна, коју прати народно весеље.

Други део мошти Светог Трифуна налази се у Москви, у цркви коју је посветио Петар Први Петровић Његош, владика црногорски и писац. Он је добио честицу мошти од свог пријатеља которског бискупа, који му је поклонио као знак поштовања и пријатељства. Ова честица мошти сматра се за велику светињу и чудотворну реликвију.
Светог Трифуна славе не само православни хришћани, него и католички и други хришћани. Он је  заступник пред Богом за разне потребе и болести. У народној традицији, он је повезан са природом и родношћу, па се верује да он благосиљa виноград, штити од града, поплава и штеточина, али и да доноси пролеће и љубав. Зато се на дан Светог Трифуна обично обрезујe виновa лозa, поливa вином, носe цвeтoви и поклаjajy партнеримa.

Свети Валентин

И Свети Валентин и Свети Трифун јесу светитељи Православне Цркве. Исто као што римокатолици и православни славе истог Светог Николу , тако исто прослављамо ове мученике Христове, будући да су живели пре раскола 1054, док смо били једна Црква. Свети Валентин је пострадао за Христа у Риму у трећем веку. За  Валентина се говори да је венчавао хришћанске парове, што је у то време било забрањено (као и остали молитвени обреди хришћана), и да је то било повод за његов излазак на суд. У Прологу св. владике Николаја нема говора о томе.

Тек у 15. веку, под утицајем ренесансе, на западу овог светитеља почињу да повезују са празником заљубљених (тзв. Дан заљубљених), што се (погрешно) одржало до данас.
У Православној Цркви се спомен овога мученика празнује 19./6. јула , заједно са светим мученицима Марином и Мартом.
Дакле, славимо и светог Трифуна и Валентина, али светог Трифуна 14. фебруара , а светог Валентина тек на лето.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.