Почетна » Слободна зона » Природне намирнице за бољу крвну слику

За здравији организам

Природне намирнице за бољу крвну слику

Да бисте подигли ниво хемоглобина, повећали производњу црвених крвних зрнаца и унапредили бољу циркулацију, користите ове намирнице.

Спанаћ

Спанаћ је одличан извор хранљивих материја, укључујући гвожђе, фолат и витамин Б12. Гвожђе је неопходно за производњу хемоглобина, који преноси кисеоник у крв, док фолат и витамин Б12 подржавају стварање црвених крвних зрнаца. Поред тога, спанаћ садржи витамин А и каротеноидне пигменте лутеин и зеаксантин, а ове супстанце играју важну улогу у заштити ока од оштећења изазваних излагањем сунцу и променама на оку изазваним старењем.

Цвекла

Цвекла је богата гвожђем, фолном киселином и антиоксидансима као што је бетанин. Ово коренасто поврће не само да помаже у повећању производње црвених крвних зрнаца, већ и побољшава циркулацију крви. Једна студија је закључила да је цвекла одговорна за повећану брзину, одложени умор и кардиореспираторну издржљивост током вежбања. Томе би могли да допринесу нитрати који се претварају у азот-оксид, што коначно омогућава телу да се ефикасно бави спортом. Поред тога, цвекла такође помаже у опоравку након интензивног вежбања због антиоксиданата које садржи.

Нар

Нар, познат по високом садржају антиоксиданата и семенкама богатим гвожђем, стимулише производњу хемоглобина и може помоћи у превенцији анемије. Такође садржи витамин Ц, који побољшава апсорпцију гвожђа. Нар можете додати разним салатама, овсеним пахуљицама, јести га као ужину или пити сок, како би се унос витамина Ц распоредио током дана, што је посебно пожељно у сезони вироза.

Махунарке

Махунарке као што су пасуљ, сочиво и сланутак су као намирнице такође одличан извор (биљног) гвожђа, фолата и протеина без хема. Ови хранљиви састојци су неопходни за производњу црвених крвних зрнаца и одржавање здравог нивоа крви. Отприлике 80 грама леблебија садржи 1,8 милиграма гвожђа.

Црвено месо

Немасно црвено месо као што је говедина је још један добар извор хем гвожђа, које тело лакше апсорбује у поређењу са горе поменутим не-хем гвожђем које се налази у биљној храни. Укључивање немасних комада црвеног меса у умереним количинама може помоћи у одржавању адекватног нивоа гвожђа.

Јаја

Јаја су богата гвожђем и витамином Б12 и подржавају производњу црвених крвних зрнаца. Гвожђе у жуманцету, као и гвожђе у месу, има високу биорасположивост и стога се препоручује групама са ризиком од недостатка гвожђа.

Црна чоколада

Црна чоколада, осим што је одлична за свако непце, може допринети бољем здрављу крви. Са више од 80 одсто какаоа, садржи много гвожђа, витамина К, магнезијума, фосфора, калијума, цинкари, бакра и мангана и један је од најбољих извора антиоксиданата као што су флавоноиди који подржавају проток крви и циркулацију.

Орашасти плодови

Иако ораси и семенке као што су бадеми, семенке бундеве и сусам нису најбогатији извори гвожђа, ове намирнице су свакако вредан додатак исхрани због многих других здравствених предности. Комбинујте их са другом храном богатом гвожђем и витамином Ц да бисте оптимизовали исхрану и одржали здравље.

Поред поменутих житарица, хлеб и други производи од житарица обогаћени су гвожђем, витамином Б12 и другим есенцијалним нутријентима који заједно могу допринети оптималном здрављу крви.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.