Почетна » Наша Србија » Потпећка пећина: Спалеолошки бисер Србије

На свега два километра од пута Чачак - Ужице

Потпећка пећина: Спалеолошки бисер Србије

Ако сте размишљали где да направите паузу на путу до Златибора или Црне Горе предлажемо вам да застанете између Пожеге и Ужица и да обиђете Потпећку пећину, спелеолошки бисер Србије који је удаљен само 2 километра од магистралног пута Чачак-Ужице.

Овај спелеолошки објекат краси џиновски портал у облику потковице, висок 50 метара (од корита периодског тока до свода), а широк 12 метара при дну, односно 22 метра при врху, који је највиши пећински улаз у Србији.

Потпећка пећина
Потпећка пећина/ФОТО: Марко Марић/Балкантрип

Човеково станиште још у неолиту

Истражена и уређена дужина стаза за посетиоце је 555 метара. На самом почетку припремите се на успон, јер улазно силазна стаза има више од 700 степеника. Рачунајте на то и да ће вам током обиласка бити потребна топлија гардероба, јер је у Потпећкој пећини средња годишња температура ваздуха 9,5 степени Целзијуса.

У Потпећкој пећини разликују се два главна спрата пећинских канала: старији – Горња пећина и млађи – Доња пећина. Улазни канал је заједнички за оба хоризонта, пошто је настао разарањем међуспратне конструкције и њиховим спајањем. Богатство пећинског накита спада у ред веома ретких у крашким пећинама. Потпећка пећина је изворског типа: њу су изградиле воде понорница које пониру у Дрежничкој долини и после поџемног тока у дужини од 4 до 5 км (у правој линији), избијају из пећине или врела испред пећине и граде Петницу – пећинску реку.

Потпећка пећина
Потпећка пећина/ФОТО: Марко Марић/Балкантрип

Претпоставља се да је Потпећка пећина била човеково станиште још за време неолита. Откривено је обиље керамике, обрађени јеленски рогови и камено оруже. Њени становници су у сваком случају знали да користе њене повољне природне карактеристике.

Радно време и цене улазница

Потпећку пећину можете да постите од првог априла до 31. октобра, а радно време зависи од периода године. У априлу обилазак пећине је могућ радним данима од 12-16х, викендом 10-18х, а од првог маја сваки дан од 10-18х. Улазнице за одрасле коштају 350 динара, за децу 250 динара, док су групне 300 динара за одрасле и 200 динара за децу. За сва додатна питања можете да позовете водича на број телефона 063/585-304

Шта посетити у околини?

На путу до Потпећке пећине пролази се кроз село Злакуса, место које привлачи чистим ваздухом, очуваном природом, шумама са добрим приносима укусних печурака, ливадама пуним јагодица и лековитог биља, са петнаестак рибњака са пастрмкама дуж речице Петнице. Овде се може уживати шетајући маркираном кружном стазом око Злакусе, која креће од Етно парка «Терзића авлије», а спаја рибњаке, старе воденице и пар прелепих водопада на Петници и Потпећку пећину, кроз предивне пејзаже, пропланке, шуме и ливаде спушта са друге стране села на почетну тачку.

Извор: Балкан трип

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.