Почетна » Друштво » Петар Божовић: Води се рат против православља, отворен, са свих страна

Петар Божовић: Води се рат против православља, отворен, са свих страна

Србе на КиМ чувају молитва и вера да ће спасити јужну српску покрајину, поручио је прослављени српски глумац Петар Божовић, који је недавно провео неколико дана са Србима у метохијским селима, у Грачаници и Призрену, и понео снажне утиске.

“Чини ми се да ми је теже сада причати о Косову, него бити тамо са њима. Једна ствар је главна, то је њихова захвалност што си дошао. Дошао си код нас. Неко наш је дошао код нас. Захвалност наших људи, поготово деце, деца су ми дала цртеже и песме су ми написали. Кад год читам ја се заплачем. Прочитаћу вам. То се код женске деце нарочито види. Они су прескочили детињство. Од 10. године то су већ умне жене које су зреле. Нема им младости и детињства. То им је укинуто”, рекао je Божовић за “Косово онлајн”.

Он je позвао све да оду и лично се увере у то како тешко живе Срби данас на Косову.

“Ми не знамо пре свега како живе Срби на Косову. Излизана је прича да ми знамо да они тамо тешко живе. Знати, значи осећати, а не можете да осетите док не одете и видите”, нагласио је.

На путу ка Приштини, додаје, види се и одсуство перспективе албанског народа.

“Видиш једну Калуђерицу која је никла, кућа до куће. Видиш да је ту потрошено пара, да је то неко сипао. И да су те паре бачене, јер на пола тих кућа су спуштене ролетне, врата су закључана. И ти гледаш исто тај јадни народ албански. Па сад при првом добијању виза отишли су преко 150.000. Па ко ће ту да живи? Како ће то? Мисле, имају перспективу, а ако дигну овамо Амери реп ко у Авганистану и оставе зло посејано. Разумете, ја сад говорим уопште о Косову. Наш патријарх позивао је Албанце да се освесте, да виде да живимо заједно”, напомиње Божовић.

На политичке теме нерадо говори, разочаран је понашањем Европе.

“Мислим, од те спрдње, што год потпишу, ништа не остварују. Згадили су нам Европу, која нам је некад била узор. Раније се сећам, кад смо путовали с Атељеом 212 по целом свету, ја сам једино чекао да дођем у Европу. У Европу. А, онда у Београд, европски град културе. Ко данас води Европу? Пре свега они нису изабрани од народа, они су изабрани од великих компанија. То је оно што зову дубока држава. Ми њих не занимамо, у суштини. Кажу напредак, технологија, али је то напредак по хоризонтали. Шта се дешава по вертикали? На духовном нивоу. То се уништава. Па, пола Европе је напустило хришћанство, или прибегло разним себичним облицима. И ту је дошло до сукоба, ево видите да се води рат против православља, отворен, са свих страна. Отићи ће они, али не сутра или прексутра. Ми њих не занимамо, у суштини. У томе је ствар, да их занимамо, они би можда нешто озбиљно. Овако, мало на силу, док траје и здраво”, истакао је између осталог Божовић.

Извор: Искра, рт.рс

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.