Почетна » Наука » Овековечена сарадња Русије и Србије у области нуклеарне медицине

Нуклеарна медицина је донела револуцију у дијагностици

Овековечена сарадња Русије и Србије у области нуклеарне медицине

Нуклеарна медицина је постала незаобилазна грана радиологије која користи иновативне методе и веома мале количине радиоактивних материјала како би пружила дубок увид у структуру и функцију органа.

Ова фасцинантна област медицине комбинује знања из хемије, физике, математике, компјутерске технологије и медицине, поставши кључни алат у дијагнози и лечењу разних поремећаја, нарочито у раним стадијумима болести, као што је карцином тироидне жлезде.

Револуција у дијагностици

Нуклеарна медицина је донела револуцију у дијагностици и терапији болести, омогућавајући рану детекцију и прецизно праћење стања пацијената. Захваљујући овој технологији, медицински стручњаци могу донети брже и прецизније дијагнозе, што отвара врата за правовремено лечење и повећава шансе за успешан исход.

Foto: Univerzitetski klinički centar Kragujevac

У нашој земљи постоје медицинске установе које у својој редовној пракси примењују достигнућа нуклеарне медицине. У последње време, се поред државних института и здравствених центара овакве прегледе нуде и бројне приватне клинике.

Сарадња Русије и Србије у овој области

У оквиру Међународног форума ATOMEXPO 2024. посвећеног глобалној употреби нуклеарне енергије који се одржава у Сочију у Русији, министарка здравља Републике Србије Даница Грујичић потписала је Меморандум о разумевању између Министарства здравља Републике Србије и Државне корпорације за нуклеарну енергију Росатом о сарадњи у области нуклеарне медицине.
Споразум, како је саопштено из ресорног министартсва, између осталог, подразумева размену информација и искустава у области нуклеарне медицине, сарадњу у медицинској дијагностици и радиотерапији за лечење онколошких болесника, као и у области усавршавања здравствених радника, размену информација о новој опреми и технолошким достигнућима, учешће у заједничким пројектима и друге видове сарадње на овом пољу.
Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić
Грујичић је оценила је овај Меморандум као велики корак Србије на путу развоја нуклеарне медицине.
Који су још бенефити нуклеарне медицине сазнајте више у наставку текста.

Због чега је нуклеарна медицина напреднија од рендгена?

Када је у питању стандардни рендгенски снимак, рендгенски зраци лако пролазе кроз мека ткива попут црева, мишића и крвних судова, што отежава њихово прецизно визуализовање. Међутим, уз употребу контрастних средстава, ткива се могу јасније приказати.

Управо ту наступа нуклеарна медицина која нам омогућава да сагледамо не само структуру органа и ткива, већ и њихову функцију. Функционална слика органа открива се на основу степена апсорпције радиофармака, специфичних радиоактивних супстанци које се користе у току прегледа. Док рендгенски снимак пружа процену анатомских односа, нуклеарне имиџинг методе нам пружају дубљи увид у функцију органа.

Foto: National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering

Како изгледају нуклерани третмани?

Током оваквих третмана, пацијенту се даје мала доза радиоактивне супстанце која се апсорбује од стране ткива. Данас су доступни различити типови радиофармака, попут јода, ксенона, галијума и талијума, а избор зависи од ткива које се испитује и методе која се примењује.

Када се радиоактивни материјал апсорбује у ткивима, почиње процес емисије зрачења који се може детектовати специјалним уређајима. Најчешће се користи гама камера која бележи ове емисије. Дигитални сигнали генерисани овим детекторима затим се обрађују и чувају у рачунару, омогућавајући лекарима да анализирају слике и процене стање пацијента.

Нуклеарна медицина се успешно примењује у дијагностици различитих стања као што су тумори, инфекције, хематоми, увећање органа или цисте. Такође, нуклеарно скенирање се користи и у процени функције циркулације. Делови тела у којима се накупља већа количина радиофармака се означавају као жаришта, док они делови који га не апсорбују се називају хладне тачке.

Улога нуклеарне медицине у лечењу канцера

Нуклеарна медицина има широку примену у лечењу злоћудних тумора. Радиофармацеутици се користе за циљано лечење малигних ћелија, уз очување здравог ткива. Кроз терапију радијацијом, радиофармацеутици се користе за везивање за специфичне протеине или рецепторе изражене на малигним туморима, након чега следи емитовање радијације која циља и уништава ћелије тумора. Ова терапија је део свеобухватног протокола лечења који укључује и друге биохемијске молекуле и супстрате.

Последњих година су развијене и високо софистициране дијагностичке методе, као што су сцинтиграфија јетре, сцинтиграфија магнетне резонанце и сцинтиграфија костију.

Ове методе омогућавају прецизно откривање, лечење и праћење злоћудних болести, пружајући драгоцене увиде у понашање здравог и злоћудног ткива. Ово представља велики напредак у приступу лечењу који раније није био доступан.

Foto: Shutterstock / Kvanto – Nuklearna medicina u dijagnostikovanju karcinoma

Све радиофармаколошке процедуре регулисане међународним прописима и строго контролисане од стране надлежних агенција. Сигурност пацијената је на првом месту, те су поступци и радиофармацеутици пажљиво регулисани како би се избегло било какво штетно дејство. Пацијенти се могу осећати сигурно знајући да се њихово здравље третира уз строго поштовање правила и прописа.

Нуклеарна кардиологија

У свету медицине, нуклеарна кардиологија игра све значајнију улогу у дијагностици и праћењу срчаних обољења. Једна од најреволуционарнијих процедура која је постала неизоставан алат у овој области је SPECT миокарда. Ова иновативна дијагностичка метода омогућава детаљну анализу перфузије срчаног мишића, пружајући висок степен прецизности и ефикасности у откривању срчаних проблема.

SPECT миокард се одликује способношћу да креира тродимензионалне слике срчаног мишића, омогућавајући стручњацима да детаљно проучавају прокрвљеност срца. Ова процедура се често користи за откривање исхемије, где се анализирају подручја срчаног мишића која не добијају довољно кисеоника због сужења коронарних артерија.

Foto: Medical Imaging Electronics

 

Прецизност SPECT миокарда је толика да се на основу нормалног налаза ове процедуре пацијентима може издати полиса осигурања на пет година, потврђујући да срчани мишић нема озбиљне патолошке промене.

Ова дијагностичка метода постаје кључна у постављању терапијских приступа. Уз помоћ SPECT миокарда, лекари могу идентификовати факторе ризика и могуће узроке тегоба у другим системима, што омогућава примарну превенцију срчаних обољења.

Осим тога, SPECT миокарда има важну улогу чак и код пацијената који су већ прошли коронарографију, јер може пружити информације о функционалном значају постојећих сужења. То је од кључног значаја за одабир оптималне терапије и правилан третман срчаних болести.

Извор: moravainfo.rs, ekapija, Johns Hopkins Medicine

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.