Почетна » Економија » Нови услови за пензију

Нови услови за пензију

Данас је означен почетак нових услова за одлазак у пензију у Србији, донесених са циљем хармонизације и адаптације пензионог система. Промене се, највише, односе на жене, чија је старосна граница померена за два месеца.

За Жене: Граница за одлазак у старосну пензију за жене сада је постављена на 63 године и осам месеци живота, са захтеваних најмање 15 година стажа осигурања. Ова измена ће трајати све до 2032. године, када ће старосни услови за оба пола бити изједначени на 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

За Мушкараце: Услови за мушкарце остају непромењени – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Превремена Старосна Пензија: Превремена старосна пензија сада за оба пола захтева 40 година стажа и 60 година живота. У овом случају, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто.

„Осигураници оба пола могу остварити право на пензију и уколико имају навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота“, истиче се у саопштењу ПИО фонда Србије.

За остваривање права на превремену старосну пензију од наредне године завршава се прелазни период, односно померање услова за жене, па ће од 1. јануара 2024. године за оба пола за остваривање овог права бити потребно 40 година стажа и 60 година живота.

Осигураници оба пола такође могу остварити право на пензију ако имају навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

Ове измене представљају корак ка модернизацији пензионог система и обезбеђују хармонизацију стандарда за све осигуранике у земљи. Грађани су позвани да прате измене и бележе њихов утицај на личне финансије и старосну плановање.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.