Почетна » Економија » Најповољније грејање ове сезоне

Како се грејати ове зиме?

Најповољније грејање ове сезоне

Овогодишња анализа Агенције за енергетику Србије (АЕРС) показала је како се трошкови грејања разликују у зависности од врсте енергента или енергије коју користимо.

Прво, треба да знамо да је за грејање просечног стана од 60 квадратних метара, који се загрева на 20 степени у току 16 сати дневно, 180 дана у грејној сезони, потребна енергија од око 9.000 киловат-часова. Наравно, ова количина енергије може варирати у зависности од изолације, прозора, врати и других фактора који утичу на топлотне губитке.

Ефикасност уређаја који се користе за грејање важан параметар који одређује колико ћемо потрошити енергенте или енергију. Новији и квалитетнији уређаји имају већу ефикасност и мању потрошњу. Зато је добра инвестиција заменити старе и неисправне пећи, котлове, радијаторе и другу опрему.

Домаћинства која користе термо-акумулационе пећи имаће трошкове од 81.700 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија. Допуњавање пећи коришћењем скупље струје само током два сата дневно, увећава трошкове за 40 одсто, тако да они износе 113.600 динара.

Треба да знамо да цене енергената или енергије нису исте за сваког потрошача и да су подложне променама на тржишту. Овогодишња анализа АЕРС-а узела је у обзир цене из прве половине октобра ове године, али оне су могле да се мењају у међувремену. Зато је добро пратити актуелне понуде и акцијске цене различитих добављача.

На основу свега наведеног, можемо видети да су најповољнији начин грејања домова у Србији они који користе дрва или природни гас. Домовима којима је доступно дрво по ниским ценама (6.790 динара по кубном метру) и којима има нових печеница високог квалитетом (56.000 динара) ће коштати 56.000 динара за целу сезону. Домовима којима је доступан природни гас (59.500 динара) ће косштати59.500 динара за целу сезону, што је само мало скупље од дрвета. Ове две опције су значајно јефтиније од осталих, које се крећу од 92.500 динара за скупља дрва до 200.000 динара за електричну енергију, пропан бутан гас или лож уље.

Цена природног гаса за домаћинства је повећана за 31 одсто, док је грејање на струју скупље за око 27 одсто у односу на прошлу годину.

Закључак је да треба да размислимо о томе како се грејемо и да потражимо најбоље решење за наш буџет и животну средину. Ако имате могућност, пребаците се на дрва или природни гас, ако не, побољшајте изолацију и замените стару опрему. Тако ћете уштедети новац и допринети смањењу емисије штетних гасова.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.