Почетна » Култура » Надежда, савременици и следбеници

Надежда, савременици и следбеници

Први пут у Србији представљено је дело Надежде Петровић, слика са ведутом „Венеција”, позајмљена од приватног колекционара

Уметничка галерија „Надежда Петровић” Чачак, након обележавања 150 година од рођења наше велике уметнице, поводом Дана државности и националне престонице културе – Чачанска Родна 2023 – представља публици изложбу „Надежда – Савременици – Следбеници”. Поставка је отворена 13. фебруара и трајаће до 14. априла, а отворили су је директор Уметничке галерије ,,Надежда Петровић” Бранко Ћаловић и аутор и кустос изложбе Даниел Микић.

Овом поставком приказује се континуитет у дисконтинуитету стилова и праваца кроз безмало један и по век, коришћењем богатства из збирки Уметничке галерије „Надежда Петровић”.

Изложба „Надежда – Савременици – Следбеници” јесте покушај сагледавања утицаја Надежде Петровић на српску уметност и уметнике као оглед на примерима дела из збирки галерије која носи њено име.

Поред Надеждиних слика, изложба садржи дела још 52 аутора са по једном сликом које јасно указују на њен утицај у свеукупном ликовном развоју наших крајева.

Неки од аутора чија ће дела посетиоци имати прилике да виде током трајања изложбе су: Сава Шумановић, Петар Лубарда, Иван Табаковић, Бета Вукановић, Стојан Ћелић, Милован Дестил Марковић, Божидар Плазинић и многи други.

– Предмет ове аналитичке изложбе јесу уметници као истраживачи. Они својим делом дају прву и последњу реч што се види у радовима који су резултат имагинације, иновативности трагања, разумевања и, коначно, модела реализације у уметничком изражавању. Њихови трендови, рефлексије на светске токове довољни су за ефикасан рад и представљање у јавности, рекао је приликом отварања изложбе кустос Даниел Микић.

За време трајања изложбе, како је нагласио Бранко Ћаловић, у меморијалној соби галерије, први пут у Србији биће представљено дело Надежде Петровић, слика са ведутом „Венеција”, димензија 70×50 цм, позајмљена од приватног колекционара. Слика је рађена техником уља на платну, на којој преовлађују смеђи тонови, сфумато атмосфера, уздржанији и умиренији гест. „Венеција” је једно од ретких дела из њене импресионистичке фазе и увршћена је, на предлог Народног музеја Србије као културно добро – музејски предмет. Настала је 1907. године током студијског боравка Надежде Петровић у Италији.

Током трајања изложбе биће организовано неколико отворених вођења кроз поставку.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.