Почетна » Компас » Манастир Рибница — духовна стена и утеха

Споменик културе и духовности

Манастир Рибница — духовна стена и утеха

Манастир Рибница се налази у идиличном окружењу Паштрића, на територији општине Мионица, у подножју Сувобора. Овај манастир је један од најстаријих и најзначајнијих православних светиља у околини Ваљева, који чува богату историју и духовно наслеђе. Манастирска црква посвећена је Светим Апостолима Петру и Павлу, а у њој се налазе гробови кнеза Раке Тешића и његовог сина мајора Николе Ракића, који су били истакнути борци за слободу Србије у 19. веку.

Фото: Редкација Компас инфо
Фото: Редкација Компас инфо

Манастир Рибница је основан још у 15. веку, а први писани документ о њему потиче из 1657. године. Током своје дуге историје, манастир је претрпео многа страдања и разарања од стране турских и аустријских освајача, али је увек успевао да се обнови и опстане. За време Кочине крајине 1788. године, црква је спаљена, али је затим обновљена захваљујући кнезу Јовици Милутиновићу 1823. године. Манастир је тада претворен у мирску цркву, али је поново постао активни монашки храм 2017. године, када је за старешину изабран монах Арсеније Јовановић.

Данашња црква манастира Рибница саграђена је 1909. године, према пројекту познатог архитекте Светозара Ивачковића, који је проектовао и многе друге црквене зграде у Србији. Црква је изведена у неовизантинском стилу, са основом у облику уписаног грчког крста, величанственом куполом и богатим фасадама у црвено-жутим бојама. Унутрашњост цркве краси лепо иконостас, рад вардарских иконописаца из 1912. године, као и фреске из 1939. године, дело сликара Милосавла Јевтића.

Фото: Редкација Компас инфо
Фото: Редкација Компас инфо

Манастир Рибница је не само место културног и историјског значаја, већ и место духовног мира и утехе. Овај манастир је посебно поштован од стране верника, који долазе да се помоле и да се диве лепоти и хармонији овог светог места. Манастир Рибница је такође познат и по монаштву које је вредно и марљиво, али и које изводи традиционалне православне песме на старословенском језику. Манастир Рибница је, дакле, место где се спајају прошлост и садашњост, култура и духовност, уметност и вера.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.