Почетна » Економија » Лаванда — спас за пољопривреду

Ароматично биље

Лаванда — спас за пољопривреду

Заиста је прелепо видети у атару љубичасто биље чији се опијајући мирис шири делујући благотворно и опуштајуће по наш нервни систем. Међутим, у првобитно време, лаванда се користила у сврхе прања веша, како би му дала што лепши мирис, затим су је владари и њихове породице користиле у купкама у сврху опуштања, да би затим лекари открили њен лековити учинак у сврхе главобоље.

Терапеутска својства лаванде

Развитком науке, ботаничари су дошли до закључка да лаванду карактерише висок проценат тарпена-ароматичних једињења фитонутријената који дају лаванди карактеристичан мирис и управо су они разлог зашто ова биљка има толико терапеутских својстава. Осим тога што јачају наш централни нервни систем, тарпени поспешују рад имуног система,потврдио је доктор Али Горџи, неурофизиолог са Универзитета Минстер у Немачкој. Такође, њен састојак линалол ублажава грчеве и помаже у зацељивању рана.

Услови за гајење лаванде

Што се тиче земљишта на коме успева права лаванда, оно може бити нутритивно сиромашније, па чак и крш, док песковито земљиште није погодно за узгајање ове културе. Узгајање хибридне лаванде захтева нешто плодније земљиште јер на њему остварује свој најбољи принос. Пре саме садње, потребно је припремити земљиште. Обично се то ради у јесен и орање је мало дубље. Идеално би било прво посадити неку врсту легуминоза, како би земља била што плоднија.
Након жетве легуминоза, следи орање од 15-20 центиметара, затим ђубрење и припремање за садњу тако што ће се оставити површински слој земљишта од око 15 центиметара који мора да се слегне до времена садње. Потребно је да земљиште буде без корова јер су младе биљке лаванде прилично осетљиве.

Садња и нега лаванде

Лаванда се сади у новембру или после зиме, у марту. Ако се сади у пролеће, она мора проћи процес „јаровизације“ где 36 сати проводи на температури од -16 степени целзијуса. Сетва се обавља ручно или механизацијом, размак између редова је од 20-40 центиметара а дубина од 0,5-1,5 центиметара. На једном хектару се од 7-9 килограма семена може добити између 500 и 800 хиљада садница. Основна нега се састоји у орезивању биљке на 8-10 центиметара када достигне висину од 18-20 центиметара а у другој години је то орезивање на висину од 15-20 центиметара. На крају прве године, засад се надопуњује јачим садницама како би усев био изједначен.
Лаванда тражи Сунце и искључиво Сунце јер јој је довољно влаге коју добије од росе током ноћи, док јој је јак ветар непријатељ број један. Киша јој смета при производњи уља, јер се тако проценат уља у биљци смањује и самим тим губи се њен етерични садржај. Коров је непријатељ број два, стога је потребно одржавати засад од пролећа па све до јесени. Жетва се врши од јуна до августа.

Економска исплативост

Узгајање лаванде у смислу економске профитабилности има велик потенцијал, јер је њена примена заиста широка. Потражња лаванде на светском тржишту расте до 6,5% сваке године. Она се користи у три главне индустрије а то су: хемијска, козметичка и фармацеутска. Тржиште је велико, међутим његову цену диктира квалитет производа који се добија из ове културе. Наисплативији крајњи продукт лаванде је свакако етерично уље, кога се може добити око 150 литара по хектару. Цена литра је од 80-100 евра на велико док су бочице брендираних произвођача од 10 мл на тржишту од 3-5 евра.

Као и у сваком послу, потребна је детаљна анализа, много знања, бизнис план и мукотрпан рад како би се успело. У Србији већ постоји неколико фирми које извозе етерична уља лаванде која се пласирају као органски производи на тржишту: Немачке, Аустралије, САД, Аустрије, Француске и Белгије где је потражња све већа. Наравно, да би били релевантни на тржишту, први услов је да ваш производ цвета или уља поседује врхунски квалитет, с’ тога је пут до прве зараде изузетно тежак али и економски итекако исплатив.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.