Почетна » Друштво » Филм о херојима с Кошара постаје део образовног програма

Министарство просвете и културе дало сагласност

Филм о херојима с Кошара постаје део образовног програма

Документарни филм „НАТО агресија 1999 – Кошаре“ одобрен је од стране Министарства просвете и културе Србије, а према мишљењу Завода за унапређивања образовања и васпитања, да буде део образовног програма у наредном периоду.

То значи да ће овај документарни филм, чији су аутори Ђорђе Бојанић и ђакон Дејан Јовановић, бити саставни део плана и програма у основним и средњим школама.

Како је наведено у мишљењу, филм би требао да се приказује ученицима осмог разреда основних школа у оквиру предмета историја, те у трећем разреду гимназије у оквиру предмета грађанско васпитање у склопу теме „Мир и претње миру“.

Ђацима да приближи јунаштво

Овај кратак документарни филм (51 минут) приказаће суштину и значај ове битке и јунака, и неће улазити у детаље битке. Намењен је ђацима у циљу да им приближи ово јунаштво и значај битке на Кошару.

У филму говоре херој са Кошара Дарко Анђелковић и генерал Владимир Лазаревић, тадашњи командант Приштинског корупса Војске Југославије.

Чућете и казивања и песму о хероју са Кошара Ивану Васојевићу Јагуару коју казује његов брат др Данило Васојевић.

Иван Васојевић звани Јагуар, био је водник Војске Југославије. Погинуо је у бици на Кошарама 11. априла 1999. године на Васкрс. Тог дана на Васкрс су погинули и Предраг Богосављевић, Миленко Божић, Дарко Бјелобрк и пас мајор Лестер. Два дана пре његове смрти 9. априла 1999. Иван са своја 12 војника бранио је гранични камен Ц 3/6. у борби са албанским терористима. То је била борба 12 српских јунака на 300 терориста.

Водник Иван Васојевић постхумно је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

„Кошаре и Паштрик су српски Термопили“

– Кошаре и Паштрик, су српски Термопили. То је и највећа битка у новијој српској историји, место на којем се бранио опстанак Србије. Битно је да се Српство буди и да се неда да та деца војници оду у заборав сви који су живот дали за нашу отаџбину Србију. О бици за Кошаре се много прича а премало зна – рекао је раније један од аутора Ђорђе Бојанић.

Кошаре су херојски подвиг припадника Војске Југославије који су зауставили копнену агресију на нашу земљу 1999.године, а већина бораца били су деца која су у том времену служила војни рок. Ти јунаци одолели су нападима далеко бројнијег и технолошки развијенијег непријатеља, натеравши га да потражи решење завршетка агресије у потписивању мировног споразума. Тако да је са Кошара и Паштрика проистекла резолуција 1244 Савета Безбедности УН на основу које и данас Косово и Метохија су саставни део Републике Србије.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.