Празници у Србији се ближе, а за прасетину, једну од омиљених ставки са трпезе, издвајаће се и више од 16.000 динара.
Просечне цене прасади до 25 килограма кретале су се између 500 динара по килограму, за колико се продавала на сточним пијацама у Пироту и Краљеву.
У Београду до 650 динара, показују подаци Министарства пољопривреде.
У истом периоду прошле године, цена је била између 400 и 500 динара по килограму.
Таква ситуација тренутно погодује породици Стипана Шарчевића, 63-годишњег пољопривредника из Новог Жедника надомак Суботице, који на имању гаји 130 крмача.
Сточари добро пролазе
Док су претходне две године биле „јако тешке“, током који су „више били у минусу, а понекад на нули“, сада „добро пролазе и убирају плодове рада и стрпљења“, каже овај сточар за ББЦ на српском.
„Сада се и назимци (прасићи за товљење) узимају из това, само да се што пре добије прасе, јер ако можеш да добијеш 16.000 динара за прасе, немој да размишљаш, продај га одмах.
Можда ћеш после месеци товљења морати да продаш за 20.000 динара, ту нема гаранције и рачунице, не исплати се чекање, рад и улагање“, сматра Стипан Шарчевић.
Цена прасетине увек достиже врхунац уочи верских и државних празника, па ни овогодишњи раст није изненађење, каже агроекономиста Милан Простран за ББЦ на српском.
„Тако је било око Божића и Нове године, када је килограм прасетине био између 500 и 600 динара, а сада се потрефило да, готово дан за даном, имамо Празник рада, Ускрс и славу Ђурђевдан“, каже овај стручњак.
Иако се очекује пад цена после мајских празника, окретање произвођача готово искључиво ка продаји прасади науштрб товљења свиња и увећавања сточарских стада доноси „штету укупној производњи меса“ у Србији, сматра Простран.
„Не треба кривити сточаре, свако гледа како може да живи од сточарства, не жели да ризикује и тренутно види већу логику у томе да га гаји неколико месеци и продаје, него да тови“, објашњава агроекономиста.
Цене јаја
Уочи Васкрса јаја би могла да поскупе од 10 до 30 одсто.
На пијацама и у неким маркетима јаје на комад тренутно кошта од 12 до 25 динара, паковање од 10 комада износи од 150 до 235 динара, док је картон са 30 комада у трговинским ланцима од 450 динара.
„У то време уобичајено је да и јаја поскупе од 10 до чак 30 одсто. У овом периоду на пијацама осим јаја са фарми имамо и оних из мањих домаћинства из слободног узгоја због веће носивости кокошака. Те веће цене ће се задржати највише седам дана“, рекао је Простран.
И продавци на пијацама најављују поскупљење уочи празника.
„Прво треба да нагласимо да је цена јаја доста пала последњих недеља, а са већом потражњом уочи Васкрса може да скочи и цена. То је ситуација која се понавља из године у годину и то поскупљење је од три до пет динара обично овде код мене и не утиче на потражњу“, каже продавачица.