Почетна » Издвојено » Бошко Ћирковић Шкабо — Први смо спојили реп музику и традицију

Бошко Ћирковић Шкабо — Први смо спојили реп музику и традицију

Бошко Ћирковић, за јавност познатији као Шкабо је српски текстописац, економиста, продуцент, извођач реп музике и члан најпознатијег хип-хоп састава на нашој музичкој сцени- „Београдски синдикат“, који постоји пуних 25 година.

Остао је и даље веран и доследан својој идеји и због тога остао аутентичан. Репер је који има највише аудио издања на нашој домаћој сцени, тако да му приличи и надимак „Маестро“ који су му дали верни фанови.

Foto: 011 info / Boško Ćirković Škabo

25 година на сцени

За тих 25 година, „Београдски синдикат“ је имао велики утицај на развој једне генерације која размишља слободно, ван система и друштвених калупа. Од самог настанка, њихове песме указују на различите социо-политичке проблеме које имамо у друштву, а најпознатије од њих су: „Говедина“, „Систем те лаже“, „Welcome to Srbija“, „Сведок сарадник“, „Право кроз ветар“, „Они су“, „За све моје људе“ итд. Издали су 5 студијских албума.

 Група Београдски синдикат и даље је активна и наставља храбро да корача својим путем, ширећи своју поруку кроз своју аутентичну музику. Њихов утицај на домаћу реп сцену и друштво уопште тешко је проценити, јер су својим текстовима успели да освоје срца многих и подстакну на размишљање о актуелним друштвеним проблемима.

Овај бенд остаје симбол отпора и борбе за правду и промене у нашем друштву, инспиришући своје фанове да се боре за боље сутра.

Први су спојили реп и етно музику

Посебну пажњу публике, привукла су њихова новија издања, песме „Теци Реко“, „Догодине у Призрену“, „Једина Српска“ где су са кроз комбинацију реп и етно музике прожети мотиви наше славне, али и страдалне историје.

Песма „Теци реко“ (са албума „Синдикално пролеће“) коју Београдски синдикат изводи са Павлином Радовановић из Ораховца, указује на најстрашније злочине које је српски народ преживео на територији Независне државе Хрватске у логорима: Јасеновац, Јадовно, Госпић и Паг. Само у Јасеновцу, страдало је више од 700.000 Срба.

Део ритма у овој песми се семплује „Гламочко глуво“ коло, као још један елемент наше традиције и који сведочи кроз тај ритам, игру и коло које се одвија у тишини, да непријатељ и даље вреба и да се весеље и радост одвија у себи.

Екипа БС-а се три године припремала за овај пројекат, читајући и едукујући се у вези историјских догађаја који су оставили огроман траг у нашој историји.

„Догодине у Призрену“

Бошко је у нашем подкасту још једном указао на важност Косовског завета и поздрав „Догодине у Призрену“ који има симболички моменат у причи „Догодине у Јерусалиму“, односно да се наслања на ту причу и представља паралелу између Призрена и Јерусалима као два царска града. „Призрен је симбол неодустајања“- рекао је Ћирковић.

 Бошко истиче: „Треба да посећујемо Косово и Метохију и да треба да се дружимо са свим људима на Косову и Метохији који хоће да се друже са нама, то се за сада своди на наше људе, а рука треба да буде испружена свима. Мотив писања ове песме био је да се тргнемо сами ми, да тргнемо сами себе из те апатије.“

Члан групе Београдски синдикат се дотакао и песме „Једина Српска“ и истакао да им је велика част сваки пут када наступају у Републици Српској, а имали су концерте широм Републике Српске.

Ова песма је на неки начин искупљење за неправду која је учињена над спрским народом који живи преко Дрине, јер је народ у Србији често био индоктриниран причом о Југославији и није имао осећај за своју страдалну браћу у Републици Српској.

Такође, Ћирковић је истакао да су ове песме сад оно што их одређује у животу и да су они први који су спојили реп и етно музику.

Све ово дошло је из познавања материје, тако да су актуелне форме које познају од њиховог настанка имплементирали у културу нашег народа и још једном потврдили уникатност и аутентичност њиховог стваралаштва.

„Ултра-тркач Србија“

Бошко је неколико година био активан члан заједнице „Ултра-тркач Србија“ где је упознао много људи који негују породичне вредности, уживају у тренингу и помажу у разним црквеним догађајима. Кроз ову заједницу коју је основао Далибор Даничић, сусрело се много сродних душа, које су своја познанства крунисале браком и срећним породицама.

Foto: YouTube

Он је истакао да чланови „Ултра-тркача“ 25. маја организују акцију ношења материјала за испосницу Св. Саве у Овчарско-кабларској клисури, што чине десети пут од њиховог постојања.

Породичне вредности

Ћирковић је неко ко такође доста времена посвећује својој породици и свој живот темељи на традиционалним вредностима. Такође истиче да су они тешки тренуци у браку неминовни, али да само тренутни, пролазни моменти, и да је то на добро. Да ће из тога кад то преброде, тај однос бити још јачи и да је то једина истина.

Foto: Glossy-Espresso.rs / Boško sa sinom

Шкабо је открио ко су дискретни хероји

Он истиче да је „дискретни херој“ све супротно од онога чему ми тежимо и да је у две речи то „Слобода православља“. Тешко је да тога будеш достојан, а лепо је да стремиш и тежиш томе. Суштина и носиоц тога су дискретни хероји.

Такође је истакао да то могу да буду и људи на положајима, али који чине добро не хвалећи се тиме што чине добро или га не користе у своје дневно-политичке активности. Е, то би тек био дискретни херој, истиче Бошко. Једноставно, дискретни херој је неко ко чини добро упркос свим околностима.

Посебно је нагласио да га радује што он наставља да ради неку нову музику, као и Синдикат. Дарко и Феђа раде на 15 песама које тек треба да изађу, ради се на Синдикалном IP-u. потврдио је Шкабо.

За крај, истакао је да су наступи и концерти круна размене енергије са публиком, као и кад му људи дођу у радњу да купе дукс или мајицу. „Томе се баш радујем, али нема тога без тог момента као што смо рекли у песми „Трајемо“, а трајемо тако што се бавимо писањем и музиком. То је оно што је суштина.

Погледајте нашу емисију са Бошком Ћирковићем Шкабом:

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.