Почетна » Геоаналитика » Бајден ублажио санкције Ирану усред тајних разговора о нападима на Црвено море

Ово омогућава лакше трансакције новца између Ирака и Ирана преко трећих земаља

Бајден ублажио санкције Ирану усред тајних разговора о нападима на Црвено море

   Председник САД, Џо Бајден је у среду касно у току дана поново одобрио укидање санкција Ирану у вредности од 10 милијарди долара, што је одмах изазвало гнев посланика GOP-а који то виде као смиривање „одметничког режима“ у тренутку када се у Ираку и Сирији још увек одвија посреднички рат, а такође израелски рат против Хамаса и Хезболаха који подржава Техеран који прети да се прелије на шири регион.

Стејт Департмент је настојао да нагласи да је програм ослобађања средстава за ослобађање условљен тиме да Иран може да приступи само хуманитарним залихама, укључујући храну и лекове. Кључни изузеци су били то да им се одобри приступ снабдевању Ирака електричном енергијом.

Foto: Council of Foreign Relations / Ajatolah Ali Hamenei

Пропаст демократске администрације

Републикански јастребови су ово видели као пример још једног пропадања демократске администрације, али овог пута у кључном тренутку када букти рат против Хамаса, а Исламска Република се дуго сматрала кључном подршком терориста у Гази.

„Иран Интернешнал“ је закључио контроверзу Бајденове администрације: „Ако је план администрације био да задржи регион и Иран у тишини до после избора у САД 2024. – недавни развој догађаја је показао да је тај план био лош.

Начин на који је Иран користио претходно незамрзнута средства остаје углавном нејасан, према међународним извештајима, а критичари тврде да та политика ослобађа Техеран да се бави финансирањем тероризма у иностранству, пре свега на местима као што је Јемен усред напада Хута на бродове у Црвеном мору.

Foto: Mondo / Huti

Ово омогућава лакше трансакције између Ирака и Ирана

Према даљим детаљима Бајденовог обнављања одрицања у среду преко Бејкона: Укидање санкција које је изазвало жестоко противљење GOP-а на Капитол Хилу омогућава Ираку да пренесе плаћање електричне енергије Ирану преко трећих земаља.

Foto: Chip Samodevilla / Getty Images

Укидање санкција је последњи пут одобрила Бајденова администрација у новембру и требало би да то обелодани овог месеца, стављајући Белу кућу у тесну позицију док све већи хор посланика GOP-а изражава забринутост због заобилажења санкција.

Овлашћење које је дато најновијим изузећем дозвољава Ираку да конвертује динаре у евре и преноси уплате на рачуне иранских банака у Оману.

Од када је Трампова администрација САД повукла нуклеарни споразум „JCPOA“, трајала је стална борба републиканаца и демократа око предлога закона о санкцијама, при чему су се „Dems“ определили за компромис са Техераном на основу ствари као што су размена затвореника и обећања о добром понашању.

После 7. октобра, проиранске милиције широм Ирака и Сирије почеле су редовно да шаљу беспилотне и минобацачке нападе на тамошње америчке базе. До сада је било више од 100 овaквих напада, али последњих недеља није било већих инцидената. Посебно у Сирији, Дамаск и Хезболах желе да се на сваки могући начин оконча илегална америчка окупација.

Foto: Middle East Eye

Бајденова администрација и тајни договори са Ираном

Што се тиче текућих напада Хута на америчке ратне бродове и међународне бродове у Црвеном мору, „Фајненшел Тајмс“ је открио да Бајденова администрација води тајне разговоре са Ираном, настојећи да изврши притисак на Техеран да заустави Хуте.

САД су ове године водиле тајне разговоре са Ираном у покушају да убеде Техеран да искористи свој утицај на Хуте да окончају нападе на бродове у Црвеном мору, према америчким и иранским званичницима.

Индиректни преговори, током којих је Вашингтон такође изразио забринутост због ширења иранског нуклеарног програма, одржани су у јануару у Оману и били су први између непријатеља у последњих 10 месеци, рекли су званичници.

Делегацију САД предводили су саветник Беле куће за Блиски исток Брет МеГарк и његов изасланик за Иран Абрам Пејли. Заменик иранског министра спољних послова Али Багери Кани, који је и главни преговарач Техерана о нуклеарном програму, представљао је Исламску републику.

Foto: www.iranintl.com /Ali Bageri Kani

Ове позадинске преговоре су амерички званичници такође описали као „метод за подизање читавог спектра претњи које долазе из Ирана“. Али све је јасније да су Техеран и његови регионални заступници све више на месту оног који управља, а Вашингтону остаје све мање опција.

Извор: zerohedge.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.