У току је сезона прехлада и грипа, а један од начина да ојачамо имунитет јесте унос довољне количине цинка.
„То је есенцијални минерал који игра кључну улогу у различитим телесним функцијама, укључујући имуни одговор, зарастање рана, синтезу ДНК и деобу ћелија. Посебно је важан за имунолошку функцију, јер помаже у активирању Т лимфоцита, познатих и као Т ћелије, које су кључне у одбрани организма од патогена“, каже дијететичарка Ејми Гудсон за „Хаф пост“.
„Цинк функционише као антиоксиданс, што значи да помаже у заштити ћелија од оштећења које изазивају слободни радикали“, рекла је она. Ерика Сигел, практичарка природне медицине, додала је: „Он има велики утицај на хормонску равнотежу, укључујући синтезу хормона штитне жлезде и репродуктивно здравље.“
„Истраживања показују да цинк може да омета процес који омогућава накупљање слузи, бактерија и вируса у горњим дисајним путевима, па се верује да цинк може значајно да скрати трајање инфекције.“
Да ли уносите довољно цинка?
Препоручена дневна количина цинка у исхрани је:
- 8 милиграма дневно за жене
- 11 милиграма дневно за мушкарце
- 11 милиграма за труднице
- 12 милиграма дневно за жене које доје
Намирнице које садрже цинк
Цинк се у значајним количинама налази у:
- месу,
- риби,
- морским плодовима,
- јајима,
- млечним производима
Постоје и биљне опције:
- пасуљ,
- орашасти плодови,
- семенке,
- житарице
Иако биљни извори садрже користан цинк, тело их апсорбује нешто мање ефикасно него животињске изворе.