Почетна » Наука » Шта се дешава са вашим телом када пређете на веганску исхрану?

Шта се дешава са вашим телом када пређете на веганску исхрану?

Број људи који испробавају веганску исхрану полако, али стално расте због здравствених, етичких и еколошких проблема. Ова посебна дијета подразумева елиминисање свих производа животињског порекла укључујући месо, млечне производе, јаја и мед, и фокусирање на биљну храну као што су воће, поврће, житарице, махунарке, ораси и семенке. Али прелазак на веганску исхрану је више од пуке промене онога што је на вашем тањиру и јеловнику. Такође може значајно утицати на физичко здравље, ментално благостање, па чак и на животну средину.

Прелазак на веганску исхрану може довести до бројних користи за ваше тело, ум и планету. Иако може бити неких почетних прилагођавања и потенцијалних нутритивних недостатака које треба узети у обзир, дугорочне здравствене користи могу бити значајне, пише Health Shoots. Приликом преласка на веганску исхрану, постоји неколико промена које ваше тело доживи. Промене у варењу су једна од првих ствари које ћете приметити. Веганска исхрана је богатија влакнима због повећаног уноса воћа, поврћа, интегралних житарица, махунарки, орашастих плодова и семенки. Иако су влакна неопходна за здраво варење, нагло повећање може довести до привременог надимања и гасова док се ваш систем за варење прилагођава.

Такође, прелазак на веганску исхрану може пружити многе здравствене користи, уз прави избор.

Може побољшати здравље срца: Веганска исхрана је често повезана са нижим нивоом холестерола и крвним притиском. Обиље воћа, поврћа, интегралних житарица и здравих масти (као што су оне из авокада и орашастих плодова) доприноси здрављу срца, према Ендотеxт-у. Помаже у контроли тежине: Многи људи сматрају да усвајање веганске исхране помаже да ефикасније изгубе или контролишу тежину. Обично имају мање калорија и засићених масти, што олакшава одржавање здраве тежине, према Удружењу за медицину гојазности.

Може довести до повећања нивоа енергије: Добро осмишљена веганска исхрана богата интегралним намирницама може довести до побољшања нивоа енергије. Многи појединци наводе да се осећају енергичније и будније након преласка, вероватно због већег уноса витамина, минерала и антиоксиданата, према часопису Нутриентс.

Да ли постоје нежељени ефекти веганске исхране?
Иако веганска исхрана има много предности, кључно је бити свестан да праћење ове дијете може довести до одређених нутритивних недостатака.

Витамин Б12: Витамин Б12 се првенствено налази у животињским производима, тако да вегани морају бити свесни овог витамина. Недостатак може довести до анемије и неуролошких проблема. Размотрите обогаћену храну или суплемент Б12 како бисте били сигурни да задовољавате своје дијететске потребе, како препоручује Канцеларија за дијететске суплементе.

Гвожђе: Гвожђе биљног порекла (нехемско гвожђе) се не апсорбује тако добро као хемско гвожђе из животињских извора. Укључивање хране богате витамином Ц може помоћи у побољшању апсорпције гвожђа. Храна попут спанаћа, сочива и обогаћених житарица је одличан вегански извор гвожђа. Омега-3 масне киселине: Ове есенцијалне масти су виВажне су за здравље мозга и првенствено се налазе у риби, према часопису „Advances in Nutrition“. Вегани могу добити омега-3 масне киселине из извора као што су ланено семе, чиа семе и ораси, или размотрити суплемент на бази алги.

Дугорочни здравствени ефекти веганске исхране
Прелазак на веганску исхрану може довести до неколико дугорочних здравствених ефеката.

Смањен ризик од хроничних болести: Неколико студија објављених у часопису Journal of Geriatric Cardiology показало је да вегани могу имати мањи ризик од хроничних болести, као што су срчане болести, дијабетес типа 2 и одређени карциноми. Ово се често приписује повећаном уносу влакана и хранљивих материја, као и смањеној потрошњи штетних засићених масти.

Дуговечност: Иако су потребна даља истраживања, неке студије сугеришу да особе које се придржавају биљне исхране могу имати мањи ризик од преране смрти у поређењу са онима који конзумирају месо. Антиоксиданси у биљној храни, заједно са мноштвом других хранљивих материја, могу допринети овом повећаном дуговечности, према часопису Foods.

Повећана свест о храни: Усвајање ове исхране често доводи до повећане свести о избору хране и састојцима у производима. Ова свест може неговати здравије прехрамбене навике и инспирисати више кувања код куће, према The Nutrition Source.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.