Почетна » Слободна зона » Намирнице које треба избегавати у летњим месецима

Ризик од инфаркта

Намирнице које треба избегавати у летњим месецима

Током летњих месеци, високе температуре могу додатно оптеретити срце и крвне судове, нарочито код особа које већ имају проблема са притиском или кардиоваскуларним системом. Управо зато је важно обратити пажњу на исхрану – неке намирнице могу допринети задржавању течности, подизању крвног притиска, па чак и повећаном ризику од срчаног удара.

Ово су намирнице које би током лета требало избегавати или уносити у врло малим количинама:

Превише слана храна

Со (натријум) задржава течност у организму и повећава крвни притисак. Лети то може бити посебно опасно јер тело већ губи електролите кроз зној, а додатно оптерећење на срце може изазвати проблеме.

Масна и пржена храна

Храна богата засићеним мастима повећава ниво лошег холестерола (LDL) и доприноси запушењу крвних судова, што у комбинацији с врућинама може изазвати озбиљне срчане проблеме.

Рафинисани шећери и слаткиши

Лети је организму потребна лагана и освежавајућа храна, док слаткиши додатно оптерећују панкреас и могу изазвати нагле скокове шећера и притиска.

Црвено месо у великим количинама

Црвено месо је тешко за варење и богато засићеним мастима. Лети, када организам теже регулише температуру, оваква храна може додатно исцрпити тело.

Ограничите унос:

Свињетине, јагњетине, јунетине (посебно поховане или масне делове)

Алкохол

Многи посегну за алкохолом као освежењем током љетњих вечери, али он заправо дехидрира организам, шири крвне судове и може изазвати осцилације притиска.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.