Почетна » Наука » Глечери се топе брже, милиони људи угрожени

Раније процене нису биле добре

Глечери се топе брже, милиони људи угрожени

Чак и ако успемо да стабилизујемо температуру на Земљи достижући максимум загревања од два степена Целзијуса, огромни ледени покривачи Гренланда и Антарктика су на путу за неповратно топљење. Нова студија упозорава да ће се глечери распасти и топити убрзаним темпом.

Глобални ниво мора већ је порастао око 20 центиметара у просеку током прошлог века. Израчунато убрзање топљења глечера довело би једну од 10 људи у директну опасност од пораста нивоа мора.

„За стотине милиона људи који живе у малим острвским државама у развоју и другим ниским обалним областима широм света, пораст нивоа мора представља бујицу невоља. То би била несрећа библијских размера”, рекао је климатски физичар Аксел Тимерман са Института за основне науке у Кореји.

Укључујући механизме повратних информација који су недостајали у претходном моделирању, климатски научник са Националног универзитета Пусан Јун Јанг Парк и његове колеге предвиђају да се главна тачка преокрета приближава брже него што се очекивало.

„Компјутерски модели који симулирају динамику глечера на Гренланду и Антарктику често не узимају у обзир чињеницу да ће отапање леденог покривача утицати на океанске процесе, који се, заузврат, могу вратити на ледени покривач и атмосферу”, објашњава Парк за Science alert.

Утицаће на мегаградове

Како лед на копну и мору наставља да се отапа све брже, отопљена вода која тече у океан концентрише се према површини, смањујући размену топлоте из дубина и још више подижући температуру подземља. Ова додатна топлота ризикује даље еродирање смрзнутих подупирача који задржавају ледену полицу Антарктика, узрокујући још више отопљене воде да тече у океан. Иако тим тек треба да види како отопљена вода утичу на стабилност ледених покривача, нови прорачуни научника сугеришу да би се овај неповратни процес могао покренути на само 1,8 степени Целзијуса.

„Ако не предузмемо ништа, повлачење ледених покривача наставило би да повећава ниво мора за најмање 100 центиметара у наредних 130 година”, објашњавају стручњаци.

Такав сценарио би озбиљно утицао на мегаградове на свим континентима, укључујући урбане центре као што су Каиро, Мумбај, Шангај, Лондон, Лос Анђелес, Њујорк и Буенос Ајрес.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.