Почетна » Наша Србија » Планина Букуља: Бајковити пејзаж за одмор душе и тела

Планина Букуља: Бајковити пејзаж за одмор душе и тела

Смештена изнад живописног града Аранђеловца, планина Букуља је једна од најлепших природних оаза у централној Србији. Са својим густим шумама, богатом флором и фауном и импресивним погледом који се пружа са врха, ова планина је идеално место за све љубитеље природе, планинаре, али и оне који траже мир и одмор далеко од градске вреве.

Букуља, висока 696 метара, пружа разноврсне активности и садржаје за туристе. Њене стазе су савршене за лагане шетње и рекреацију, а они са мало више авантуристичког духа могу се упутити на освајање врха, одакле се пружа предиван поглед на шумадијске брежуљке и језеро Гараши. Овај поглед је посебно леп у пролеће и јесен, када Букуљу прекривају палете зеленила и златно-црвених тонова, али и зими, када снежни покривач претвара целу планину у бајковит призор.

Поред природних лепота, Букуља је позната по својим културно-историјским знаменитостима. У подножју планине налази се чувена Буковичка бања, која је вековима била уточиште за здравствено одмориште. Богата лековитом минералном водом, ова бања привлачи многе посетиоце који траже опоравак и релаксацију. У близини се налази и парк Буковичке бање, украшен скулптурама познатих уметника, који пружа идеално место за лагане шетње.

Једна од атракција која се не сме пропустити је и видиковац на врху Букуље. Лако доступан и добро уређен, овај видиковац је симбол планине и нуди фантастичан поглед на Аранђеловац и околину. Такође, у околини Букуље можете посетити неколико локалних винарија, где ће вас љубазни домаћини угостити дегустацијом квалитетних вина произведених у овом крају.
Најбоље време за посету Букуљи је пролеће и лето, када природа пуни своје боје, али и јесен има своје чари са топлим тоновима лишћа које се преливају преко читавог пејзажа. Зими, планина је одлична за љубитеље снега и зимских спортова, док је јесен идеална за планинарење и истраживање природе у пријатној температури.

Букуља је савршено место за оне који желе да побегну од свакодневнице и уживају у тишини природе. Њена близина Београду и другим већим градовима чини је приступачном за кратке викенд одморе, али и за дуже боравке. Захваљујући својој природној лепоти, културном наслеђу и здравственој понуди, Букуља постаје све популарнија дестинација међу домаћим и страним туристима.

Без обзира да ли тражите активан одмор у природи или опуштање уз предивне пејзаже, планина Букуља ће вас освојити својом једноставном, али очаравајућом лепотом.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.