Почетна » Издвојено » Сеоска школа у Србији има три ђака, али верују у будућност

Сеоска школа у Србији има три ђака, али верују у будућност

Све је више сеоских школа које, нажалост, нестају, али светао пример стиже из околине Пријепоља јер се у издвојеном одељењу ОШ „Михајло Баковић“ на Јабуци, која сада има само три ђака, очекују првачићи.

„Ова школа ће радити најмање још 10 година због чега морамо побољшавати услове како би јој продужили век и привукли што више деце. Нама је план да уложимо додатна средства како би убедили људе да се врате на Јабуку за коју знамо какав потенцијал има, али и децу да мотивишемо да похађају ову школу. Ми ћемо гледати да у наредном периоду опремимо поткровље школе. Знам да им је неопходан телевизор због презентација, тако да ћу ја из своје канцеларије дати телевизор колико сутра, како би малишани имали што боље услове“ рекао је за „РИНУ“ Драго Попадић, предсједник општине Пријепоље.

Основна школа „Михајло Баковић“ има дугу традицију, а недавно је обележен и један велики јубилеј, 152. године постојања и рада ове школе. У оквиру школе имају три извдојена одјељења у селима Карошевина, Горње Бабине и Звезд.

„У матичној школи има 83 ђака, док је у издвојеним оделењима сада имамо шест, што је драматичан пад јер је ова школа имала око 200 ученика. Међутим, оно што је битно јесте што ће ова школа живети наредних година, јер нам долази већи број првака у одељења због чега имамо разумевање локалне самоуправе да средимо учионице, као и санитарне чворове како би унапредили и поспешили сам образовни систем“ изјавила је Јелена Драгутиновић, директорка ОШ „Михајло Баковић“.

Оно што је свакако посебна прича кад је издвојено оделење у питању јесте што упркос малом броју ђака, кухиња ради.

„Кухиња ради одавно, али је обновљена деведесетих година и од тада сва деца се хране у њој, због чега су родитељи много захвални јер увек имају топао оброк и она функционише и дан, данас. Док сам ја овде учитељ овде је било највише 60 ученика до четвртог разреда и тај број се смањивао временом, где смо дошли на свега три ђака“ закључио је учитељ Радоман Петрић, преноси „Телеграф“.

Извор: Телеграф.рс

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.