Почетна » Култура » Љиљана Хабјановић Ђуровић: Значај жена у хришћанској цркви

Најавила нову књигу

Љиљана Хабјановић Ђуровић: Значај жена у хришћанској цркви

Књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић истакла је да њена нова књига „Тамо где је она“ истиче значај жена у хришћанској цркви. Поред тога, открила је да је имала неколико понуда за екранизацију „Женског родослова“ и да се припрема филм по роману „Наш отац“.

На Београдском сајму књига, где ће потписивати своја дела, укључујући и актуелни роман „Тамо где је она“, Хабјановић Ђуровић је изјавила за Танјуг:

 „Не мањка ми инспирације. Већ сада имам три књиге у глави које бих волела да напишем, ако буде времена. Током рада на једној већ припремам литературу за следећу.“

Списатељица напомиње да пише из емоције, у једном даху. Прекидање континуитета мисли може штетити њеном раду:

„Пишем сваког дана, осам до девет сати, недељом и празником, да не бих прекидала емоцију.“

Хабјановић Ђуровић открива да понекад заплаче или осети бол када се то деси некој од њених јунакиња. Док је радила на роману „Гора преображења“, била је окружена радницима, али је завршавала књигу у свом свету, несвесна физичких сензација.

Нагласила је да њен син Александар увек може да уђе у њену радну собу и прекине је, јер:

„Када дете жели нешто да нам повери, њему тај тренутак прође, ако у том тренутку не одговоримо.“

Када је у питању комуникација с дететом, Хабјановић Ђуровић никада не каже: „Немам времена да разговарам са тобом“. Она сматра да је разговор најбитнији.

Роман „Женски родослов“ је преведен на 12 језика. На основу писама читатељки из Египта и Грчке, приметила је да „прича о свему кроз што пролазе жене није само наша локална прича – то је општеженска судбина“.

„Нова генерација су девојке које имају своју професију. Ми смо се бориле за то право“, каже Хабјановић Ђуровић, упозоравајући на насиље над женама у породици и значај образовања у свести о томе да не морају да трпе.

Према њеним ријечима, са друге стране “сведоци смо великог насиља над женама у породици”, а жене су образовањем добиле свијест да то не морају да трпе.

– Само морају у својој глави да изаберу, да пречисте то и да не морају да трпе. Ја сам то да женско мора да има своје парче хлеба научила од бабе. Од мајке да не треба волети оног ко те не заслужује – рекла је Хабјановић Ђуровић.

Тамо где је она

Говорећи о свом роману “Тамо где је она” Хабјановић Ђуровић је напоменула да су Васељенски сабор хришћанске цркве, који је организован седам пута, четири пута организовале жене, као први царица Јелена утичући на свог сина цара Константина.

Према њеним речима једна од јунакиња “Тамо где је она” је царица Пулхерија која је заслужна за трећи и четврти Васељенски сабор. Ту се црква обрачунала са јереси уперене против Богородице.

Хабјановић Ђуровић је додала да се након периода иконоборства, са седмим сабором и царицом Ирином враћа иконопоштовање. Царица Теодора потврђује те одлуке.

„У овој књизи се види колико су велики значај имале жене за хришћанску цркву. Од Пресвете Богородице и жена мироносица до наших дана“, нагласила је списатељица.

Према њеним речима практичност је условила да “Тамо где је она” буде у два тома. Због обима од укупно око 1.200 страна. Али и великог издатка за читаоце па им је тако подељен трошак на две књиге.

Хабјановић Ђуровић је деведесетих година радила за часопис “Дуга”. Признаје да јој то није помогло у писању романа, “зато што се у новинарству користе другачије речи и динамика текста”.

„Све је другачије него у литератури. Зато сам имала велику кризу кад сам почела да пишем ‘Женски родослов’. У почетку ми ништа није ишло, као да пишем новинарски текст, а не роман. Мислила сам да ме напустио таленат“,признала је ауторка.

Молитве

Након што се молила Светом Николи, Светом Василију и светом Ђорђу, Хабјановић Ђуровић је прошло кроз главу да се као жена помоли Светој Петки.

„Кад уђем у цркву Светог Марка, тамо је ниша са иконом, мало сам зазирала да је погледам, изгледала је много строго. Тад сам се помолила светој Петки“, навела је Хабјановић Ђуровић.

Истог дана у јесен 1995. године је њена кума Душанка Лукић Хавелка била у манастиру Света Петка Изворска, којој је “одједном дошло да уђе у продавницу и купи икону”.

„То је било то. Написала сам ‘Женски родослов’ од тог тренутка“, навела је Хабјановић Ђуровић.

Извор: Танјуг

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.