Почетна » Геоаналитика » Највећи синдикат у САД неће пружити подршку ниједном од председничких кандидата

Највећи синдикат у САД неће пружити подршку ниједном од председничких кандидата

Утицајни амерички синдикат Тимстерс неће пружити подршку ниједном од кандидата на предстојећим председничким изборима у САД, први пут након 1996. године, пренео је Ројтерс.

“Након што је прегледао анкете прикупљене широм земље током шест месеци и скоро годину дана након интервјуа за округлим столом са свим главним кандидатима за председника, синдикат није донео одлуку да пружи подршку бившем председнику Доналду Трампу или потпредседници Камали Харис“, наводи се у саопштењу синдиката.

Тимстерс је најбројнији амерички синдикат, са око 1,3 милиона чланова у САД и Канади, и чији су чланови углавном возачи камиона и радници у складиштима.

Синдикат традиционално има боље везе с Демократском партијом, али упркос томе председник синдиката Шон О’Брајан је у последње време приближио синдикат Републиканској партији и први је председник синдиката који је говорио на националној конвенцији републиканаца овог јула. Утицај синдиката на изборе у Сједињеним Америчким Државама има дугу историју и игра значајну улогу у обликовању политичког пејзажа земље. Синдикати су традиционално повезани са Демократском странком, иако подршка није увек једнострана. Њихова улога на изборима огледа се у мобилизацији гласача, финансирању политичких кампања, пружању логистичке подршке кандидатима и лобирању за политику која штити радничка права.

Једна од најважнијих улога синдиката је мобилизација њихових чланова и симпатизера да изађу на изборе. Они организују кампање информисања и мотивисања радника да гласају за кандидате који подржавају радничка права и економску једнакост. Поред тога, синдикати често организују кампање „од врата до врата“ како би подигли свест о важности гласања и осигурали што већи излазак на изборе.

Синдикати су такође велики донатори политичких кампања, посебно оних које подржавају кандидате који се залажу за унапређење услова рада, повећање минималне плате, здравствену заштиту и боље пензије. Преко политичких акционих комитета (PAC), синдикати могу директно финансирати кампање или индиректно, путем независних трошкова за оглашавање и друге промотивне активности.

Лобирање је још један механизам утицаја синдиката на изборе и политику уопште. Они раде на томе да се њихови интереси чују у Конгресу и државним законодавним телима. Синдикати се залажу за политике које штите радничка права, као што су бољи услови рада, заштита од незаконитог отпуштања и колективно преговарање. У замену за политичку подршку, синдикати обезбеђују значајне ресурсе и политички утицај кандидатима који се залажу за њихове циљеве.

Током предизборних кампања, синдикати често играју улогу у обликовању јавног мњења. Они могу покренути медијске кампање у којима истичу важност подршке кандидатима који су пријатељски настројени према радничкој класи. Ово укључује пласирање политичких порука у медијима, организовање митинга и других јавних догађаја на којима учествују чланови синдиката и кандидати.

Иако су синдикати традиционално повезани са Демократском странком, у одређеним околностима могу подржати и републиканске кандидате, ако они заступају ставове који су у интересу синдикалног чланства, попут заштите радних места у одређеним индустријама. То се често дешава у областима где је индустрија кључни послодавац, попут производње челика, аутомобилске индустрије или рударства.

Утицај синдиката на изборе може бити значајан, али је и подложан променама. Са опадањем чланства у синдикатима у САД током последњих деценија, њихов политички утицај је релативно ослабио. Ипак, у појединим државама и регионима где су синдикати и даље јаки, њихова подршка може бити пресудна за исход избора, посебно на локалном и државном нивоу. Синдикати остају важан политички актер, нарочито када су у питању питања економске правде и заштите радничких права.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.