Почетна » Слободна зона » Ђорђе Михаиловић добија спомен-бисту на Зејтинлику

Због великих заслуга

Ђорђе Михаиловић добија спомен-бисту на Зејтинлику

Чувар српског војничког гробља Зејтинлик, покојни Ђорђе Михаиловић добиће спомен-бисту у оквиру комплекса српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну у Грчкој.

Саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Ово је одлучено на сједници Одбора Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, којом је председавао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић.

На седници је усвојена измена и допуна актуелног државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије. Донет је и закључак којим се прихвата мишљење Савета за неговање традиција ослободилачких ратова Србије о подизању спомен-бисте Ђорђу Михаиловићу.

Ђорђе Михаиловић рођен је у Солуну 1. маја 1928. године. Био је чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, а умро је 2. јула 2023. године.

Више од пола века дочекивао је и испраћао потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату, показивао им где су похрањене кости њихових предака и чувао хумке 8.000 српских страдалника.

Михаиловић је био чувар гробља до маја 2022. године, а одступио је због нарушеног здравља. Одликован је јула 2014. године Орденом српске заставе другог степена. Дана 11. новембра 2021. године уручено му је признање Мајка Србија у име државе Србије.

Извор: Танјуг

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.