Почетна » Наша Србија » Највећи европски лавиринт у срцу Шумадије

Лавиринт од природно ошишане ограде

Највећи европски лавиринт у срцу Шумадије

Да се уз много смеха забави цела породица, забораве свакодневне бриге и да се кући вратите срећни и препуни утисака, довољно је да стигнете у срце Шумадије, у Баточину, где се налази највећи лавиринт Европе.

Када су у питању лавиринти, шумадијска општина Баточина, са нешто мало мање од 13.000 становника, нашла се испред Лондона у коме се налази најстарији лавиринт парк.

Наиме, „Бора лавиринт“ у Баточини има површину од 7.000 квадратних метара, Изградња овог лавиринта трајала је 10 година.

Лавиринт од уредно „ошишане” живе ограде на стазама дужине од три и по километра делује нестварно. На самом уласку, већ код првих ћорсокака крећу питања – куда ићи, којом стазом, на коју страну? Онда испробате и лево и десно и опет се вратите на исто место (и више пута), срећете и друге, који не знају где изаћи. Ова авантура протиче уз много смеха и опуштене забаве.

У лавиринту су на многим местима постављене мапе. Оне посетиоцима показују на којој тачки се тренутно налазе, усмеравају их на правац којим треба да иду под условом да знате да „читате” мапе. Овде се налази и шест мостића.  Заправо реч је о узвишењима, с којих се пружа фасцинантан поглед на лавиринт, који је сав „под конац”. Ту је и главна осматрачница, у којој је редар спреман да помогне онима који су се загубили и баш не могу да се снађу.

Врло се лако изгубити у овом лабиринту са зидовима од живице. Али, не брините. Стражар на 10 метара високом торњу бдије над свиме и ту је да вам помогне. Такође, ту су и редари који ће вам показати пут до излаза ако желите, као и карте на критичним тачкама лавиринта.

Највећи трамболин парк на Балкану

Поред самог лавиринта овај забавни парк обухвата и импресиван трамболина парк са чак 192 трамболине. То му је обезбедило титулу највећег трамболина парка на Балкану.

Удаљен је сат и по времена од Београда и до њега се лако долази ауто-путем. Улазница ове сезоне кошта 1.200 динара. У оквиру забавног парка постоји и ресторан у ком можете да се освежите.

Бора лавиринт
ФОТО: Бора лавиринт

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.