Почетна » Традиција » Свети Платон бањалучки: Страдао за православље, јер није устукнуо пред усташама

Исповедник вере Христове

Свети Платон бањалучки: Страдао за православље, јер није устукнуо пред усташама

Српска православна црква и њени верници 5. маја обележавају спомен на Светог свештеномученика Платона бањалучког. Ове године, јер дан његовог светковања пада у Васкрс, он се слави 7. маја.

Биографија

Епископ Платон рођен је у Београду 29. септембра 1874.

Гимназију је завршио у Врању и Нишу, а потом је школовање наставио у Београдској богословији.

Замонашио се као ученик трећег разреда богословије, а онда је добио чин ђакона и 1896. послат у Српско подворје у Москви где је наставио богословско усавршавање на Духовној академији коју је завршио 1901.

Када се вратио из Русије, постављен је за старјешину манастира Рајиновца.

У Првом свјетском рату био је војни свештеник.

Од 1932. до 1938. године био је управник манастирске штампарије у Сремским Карловцима и уредник “Гласника српске патријаршије” и старешина манастира Крушедола.

Платон је за епископа моравичког изабран је 1936. године, а за охридско-битољског изабран је 1938, годину дана касније премјештен је у Бањалуку.

Епископ бањалучки

Као епископ бањалучки дочекао је почетак Другог светског рата.

Када му је саопштено да као рођени Србин из Србије мора да напусти НДХ, он је одговорио:

Ја сам канонски и законито од надлежних власти постављен за епископа бањалучког и као такав обавезао сам се пред Богом, Црквом и народом да ћу водити бригу о својој духовној пастви трајно и постојано, без обзира на ма какве прилике и догађаје, везујући нераздвојно живот и судбину своју са животом и судбином свога духовног стада и остајући у средини његовој на духовној старжи за све вријеме док ме Господ у животу подржи, остајуући уз своје стадо као добар пастир који душу своју полаже за своје овце.”

Усташе су ухапсиле владику Платона и одвели га 5. маја 1941, заједно са протом Душаном Суботићем, архијерејским намесником из Босанске Градишке, изван Бањалуке где су их убили и бацили у реку Врбању.

Свештеномученика Платона Бањалучког убио је усташа Асим Ћелић.

Владичино унакажено тело пронађено је у селу Кумсалима 23. маја 1941. године.

Сахрањен је на војничком гробљу у Бањалуци, а 1973. пренет је у бањалучку Саборну цркву. У Саборној цркви Свете Тројице и данас почивају његове мошти.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве 1998. године прогласио за свештеномученика и тада је унет у Именослов светих Српске Православне Цркве.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.