Почетна » Спорт » Почетак краја Саудијског фудбала

Све више фудбалера жели да се врати у Европу

Почетак краја Саудијског фудбала

Залетели су се многи познати фудбалери и отишли у Саудијску Арабију како би зарадили астрономске своте новца. Александар Митровић и Сергеј Милинковић-Савић тамо бриљирају, дају голове, уживају на терену, али има оних који имају потпуно супротно искуство. Међу њима је и Џордан Хендерсон.

Енглески фудбалер је после само шест месеци напустио је Ал-Етифах из Саудијске Арабије и потписао за Ајакс из Амстердама.

Како је саопштио славни холандски клуб, некадашњи 33-годишњи капитен Ливерпула потписао је уговор на две и по сезоне.

Хендерсон је летос прихватио позив Стивена Џерарда, тренера Ал-Етифаха и после 12 година напустио Енфилд, међутим упркос високој плати није био задовољан условима живота и вратио се у Европу, јавља Танјуг.

Такође, није хтео да „ризикује” место у репрезентацији Енглеске за ЕУРО.

Хендерсон је са Ливерпулом освојио Премијер лигу, ФА куп, два пута Лига куп, Комјунити шилд, Лигу шампиона, Суперкуп Европе и Светско клупско првенство. За репрезентацију Енглеске је одиграо 81 утакмицу и постигао три гола.

Foto: Žurnal.rs

Жељу за повратком у Европу изразили Фирмино и Бензема

У фудбалском свету су се појавиле гласине да би још један бивши фудбалер Ливерпула могао да напусти Саудијску Арабију. Бразилац Роберто Фирмино, изјавио је да није задовољан начином живота у овој блискоисточној земљи,а спекулације око трансфера су одмах кренуле.

Премијерлигаши попут Фулама, Манчестер Јунајтеда и Фулама су пожелели да виде искусног голгетера у својим редовима, међутим, по речима Фабриција Романа (најутицајнијег фудбалског новинара на свету) Фирмино неће напустити Ал-Ахли у јануарском прелазном року.

Жељу за повратком у Европу су изразили Карим Бензема за кога се интересује лондонски Арсенал, Рубен Невеш који би могао у Њукасл и Бенземинин саиграч из Ал-Итихада и некадашњи играч Селтика, Жота.

Разлози због којих фудбалери желе назад у Европу

Зашто ови играчи, и потенцијално више њих, разматрају одгађање својих високих плата и повратак у земље са већим пореским стопама?

Играчи дословно трпе под ужасним температурама у Саудијској Арабији. Иако тренинзи и утакмице обично одржавају касније током дана како би се избегле високе температуре, у неким деловима заливске краљевине може бити чак 40 степени целзијуса.

Као што је 2022. година био случај са Светским првенством у Катару, велике врућине су огроман напор за професионалне фудбалере. Иако је температура била око 25 степени целзијуса, влажност ваздуха је била огромна што отежава дисање.

Роналдо је признао да му је требало времена да се прилагоди високим температурама и влажности. „Највећа разлика коју сам приметио у Саудијској је, очигледно, топлота и прилагођавање распореду тренинга да се одрже касније током дана када је хладније“, рекао је за Live Score.

Foto: Žurnal.rs

Слаба посећеност

Уз сво богатство и сјајне звезде, утакмице Саудијске Про лиге не доносе увек велики број гледалаца на стадионима. Хендерсон, који навикао да игра пред десетинама хиљада људи током свог 12-годишњег боравка на Енфилду, представљао је Ал-Етифах против Ал-Феихе пред само 610 људи. Ретроспективе ради, Хендерсонов последњи наступ на Енфилду био је пред 53.306 навијача. Просечна посећеност на стадиону Принц Мохамед бин Фахд, дому Ал-Етифаха, ове сезоне је била 7.854.

Највећа посећеност ове сезоне у Саудијској Про лиги била је на Ал Хилаловом међународном стадиону Кинг Фах, узевши у обзир 10 мечева просек је био 26.842 по мечу, што је 39% капацитета. Нпр., Ал-Ријад је привукао само 13.935 навијача у 10 утакмица што је просечно 1.394 навијача по утакмици – тричавих 9,3% од капацитета од 15.000 седишта.

Одигране су четири утакмице пред мање од 500 навијача. Ал Ријад против Ал Калија (144 навијача), Абха против Ал Хазма (257), Ал Ријад против Ал Хазма (264) и Ал Вехда против Ал Калија (447).

Немогућност прилагођавања друштвеним променама

Један аспект који се дешава иза кулиса је огромна разлика у друштвеној конструкцији. За многе играче и њихове породице живот у Саудијској Арабији је велика промена. Иако је Саудијска Арабија укинула забрану вожње за жене, то је још увек неуобичајена пракса. Поред тога, женама није дозвољено да сами излазе у јавност. Свим грађанима и посетиоцима забрањено је и конзумирање алкохола.

Foto: Telegraf.rs

Будућност у националним тимовима

Хендерсон је био део енглеског тима од свог великог трансфера у Ал-Етифах, али то није било загарантовано с обзиром на предстојеће Европско првенство. Џејмс Ворд-Праус и Куртис Џоунс који су приказали свајне партије у Премијер лиги, добили су позиве селектора Герета Саутегејта испред некадашњег „везњака“ Ливерпула.

С друге стране, Роналдо је и даље редован члан португалског националног тима. 38-годишњак је награђен од стране Роберта Мартинеза због онога што доноси тиму као лидер и нападач. Помаже и чињеница да је постигао 24 гола на 25 утакмица за Ал-Наср ове сезоне.

Међутим, постоје играчи попут Бенземе и Фирмина који нису у конкуренцији за своје националне тимове. Француз Бензема је прошле године одлучио да се повуче, док Фирмино већ неко време није део селекције, укључујући и изостанак из тима за Светско првенство 2022. године.

 

 

 

Извор: Политика, Mondo.rs, firstpost.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.