Почетна » Геоаналитика » Зашто су сајбер-оружја толико опаснa и каква је будућност ратовања?

Сајбер-оружја могу изазвати глобалне последице

Зашто су сајбер-оружја толико опаснa и каква је будућност ратовања?

У јесен 2008. године, кључни састанак између председника изабраног Барака Обаме и одлазећег председника Џорџа В. Буша открио је чувану тајну: Пројекат Олимпијске игре. Ова тајна иницијатива, заједнички подухват Сједињених Америчких Држава и Израела од 2005. године, открила је револуционарно оружје названо „Stuxnet“.

За разлику од традиционалних војних арсенала, „Stuxnet“ није био физички пројектил већ комплексан рачунарски код стратегијски осмишљен да инфилтрира и саботира нуклеарне објекте Ирана.

Примарни циљ и задатак „Stuxneta“

Примарни циљ Stuxneta био је да поремети центрифуге Ирана, кључне компоненте нуклеарног програма, које су од круцијалне важности за нуклеарна постројења. Ово сајбер оружје користило је софистициране технике како би суптилно манипулисало брзином и радом ових центрифуга, узрокујући дуготрајну штету без тренутног откривања.

Foto: Semantic Schoolar

То је представљало прелазак у нову парадигму ратовања, где тихи дигитални ентитет може имати опипљиве, деструктивне ефекте на кључну инфраструктуру.

Тајна имплементација „Stuxneta“ није била изолован догађај, већ део шире стратегије усмерене на подривање нуклеарних капацитета Ирана у случају ескалације тензија.

Симбол сајбер ратовања

Док је свет разматрао импликације ове нове форме ратовања, „Stuxnet“ је постао симбол настајуће области сајбер ратовања, приказујући потенцијал за тихе, тајне операције са стварним последицама глобалних размера.

Гледајући из шире перспективе, еволуција сајбер ратовања сеже од 80-тих година прошлог века, још од примитивних напада 1980-их до софистицираних тактика коришћених почетком 2000-их. Информациона безбедност тада је под великим упитником, наглашавајући рањивост личних података и хитне реакције за иновативним решењима.

Foto: GeeksforGeeks

„Incogni“, платформа најновије генерације намењена побољшању приватности корисника уклањањем појединаца са листа брокерских података. Ова технологија адресира растуће забринутости о експлоатацији података и истиче важност тога да појединци преузму контролу над својим дигиталним идентитетима.

Открића сајбер напада уочи председничких избора у САД 2016.

Бурне догађаје око председничких избора у САД 2016. године и накнадних открића сајбер напада. Мистериозна група позната као „theshadowbrokers“ тврди да поседује моћна сајбер оружја из елитне америчке јединице за сајбер ратовање. Међу откривеним датотекама је „EternalBlue“, алат који хакерима омогућава невиђену контролу над оперативним системима Windows.

Foto: LoginRadius

Ово откриће замагљује границе између сајбер ратовања које подржава држава и независних злонамерних активности. Последице када таква оружја доспеју у погрешне руке, као што је приказано широким хаосом изазваним ransomware нападом „WannaCry“. Повезаност дигиталног света постаје све очигледнија, изазивајући забринутост због демократизације сајбер оружја.

Еволуирајућа вредност сајбер оружја

Дубље истраживање одвија се када се наратив фокусира на концепт „zero-day“ експлоатацију – рањивости унутар софтвера непознате developerima (програмерима). Ове експлоатације, када се открију, могу се продавати на црном тржишту, нудити као награде за проналажење багова од стране софтверских компанија или трговати на сивом тржишту.

Троделна природа овог тржишта истиче еволуирајућу вредност сајбер оружја, претварајући их из обичних линија кода у моћне алате са геополитичким импликацијама.

Прича кулминира истраживањем сајбер напада „NotPetya“ 2017. године, који се приписује руској влади (хакерска група „Sаndworm“) која је наводно користила украдено оружје NSA. Овај напад, проузрокован процењеним економским губицима и штетама од 10 милијарди долара, служи као снажан подсетник на потенцијалне последице када државни актери примењују тактике сајбер ратовања на глобалном нивоу.

Припреме за будућност сајбер ратовања

За нас, ово је будућност сајбер ратовања. Нису у питању Stuxnet и WannaCry, већ психолошко ратовање, откривање противнику да имате способности да продирете у њихове системе. И у том смислу, сајбер ратовање почиње да личи на нуклеарно одвраћање, попут мрачне, скривене подморнице са нуклеарним оружјем која плута негде у океану, способна да погоди вашег непријатеља.

Што се тиче будућег тока сајбер ратовања, предлаже се прелазак ка суптилној примени сајбер оружја, опонашајући стратегију хладног рата нуклеарног одвраћања.

Нације би све више могле користити сајбер способности за тајно инфилтрирање система, стварајући психолошки утицај на противнике уз одржавање деликатне равнотеже моћи.

Oд изузетне је важности нагласити критичну важност разумевања и припреме за будућност сајбер ратовања. Потребно је да појединци, предузећа и нације прилагоде се овој еволуирајућој форми сукоба, наглашавајући императив проактивних мера заштите, едукације и сарадње како бисмо заједно градили безбедније дигитално окружење.

У закључку, сајбер ратовање представља суштински изазов савременог доба, тражећи глобалне напоре и иновативна решења како бисмо очували интегритет дигиталног простора и заштитили основна права и слободе грађана широм света.

 

Извор: Johnny Harris on YouTube

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.