Почетна » Економија » „Тесла“ повлачи 1,61 милиона возила због проблема са аутопилотом

Проблеми у Масковом царству

„Тесла“ повлачи 1,61 милиона возила због проблема са аутопилотом

Америчка фирма „Тесла“ и њен власник Илон Маск повлаче 1,61 милиона возила у Кини како би решили проблеме са својим аутопилот системом и тако смањили ризик од судара, саопштила је кинеска регулативна агенција у петак.

Проблеми се могу решити путем ажурирања софтвера преко ваздуха, према саопштењу Кинеске државне управе за тржишну регулацију, највишег регулатора тржишта у земљи.

„Recall Autopilot system“ део је 1,61 милиона Тесла аутомобила у другом највећем тржишту компаније, укључујући моделе „S“, „X“ и „3“, као и кинески произведене моделе 3 (sedan) и Y (SUV), произведене између 26. августа 2014. и 20. децембра 2023. године.

У овим возилима, возачи би могли функције аутопилот система користити на неправилан начин, што би могло повећати ризик од судара, навела је регулативна агенција у саопштењу.

Foto: Actualidad Motor / Tesla model S

Кинески опозив

Овом феномену, названом „Кинески опозив“ следи повлачење скоро свих 2 милиона Тесла аутомобила који су били активни на америчким путевима прошлог месеца, након што је „Амерички регулатор за безбедност“ утврдио да се њихов аутопилот систем може користити на начине који повећавају ризик од судара.

Као примере, амерички регулатор је навео коришћење овог система на локалним улицама, уместо на аутопутевима са ограниченим приступом, или без обраћања пажње возача или држања руку на волану. Тај опозив је уследио након анализе око 1.000 америчких несрећа у којима су учествовали „Тесла“ аутомобили са овим системом у употреби.

Foto: Auto Manijak / Tesla model X

Ажурирање система је неопходно

Тесла ће ажурирати софтверски систем за опозвана возила, укључујући додавање контрола и упозорења како би „даље подстакли возача да се придржава своје одговорности током вожње“, додао је кинески регулатор.

Ограничења на аутопилоту представљају ударац Теслиним напорима да пласира своја возила купцима који су спремни да плате више да би њихови аутомобили возили уместо њих.

Други кинески опозив – који покрива 7.538 увезених лимузина модела „S“ и SUV модела „X“ – односи се на ризик да би се врата могла откључати и отворити током судара, наводи се у саопштењу регулатора. Ова возила су произведена између 26. октобра 2022. и 16. новембра 2023. године.

 

Извор: bbc.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.