Почетна » Традиција » Шта је све потребно за организовање православног венчања?

Брак и Православље

Шта је све потребно за организовање православног венчања?

У православној традицији, брак је светиња. Он представља један од најважнијих тренутака у животу православног хришћанина. Брак је свети чин који спаја двоје људи у заједницу љубави, верности и поштовања. Организација православне свадбе захтева посебну пажњу и поштовање традиције. У наставку текста вам дајемо пар савета за организовање једног правог православног венчања.

Прва ствар коју треба да урадите приликом организовања венчања јесте да изаберете православну цркву као званично место где ће се десити чин склапања брака. Црква је свето место где ће се обавити церемонија венчања пред Богом. Обратите се на време свештенику у цркви коју желите да изаберете и закажите датум венчања.

Након црквеног брака, треба склопити и званични, а многима су сале за венчања биле место изговарања судбоносног “ДА”. У сали где се одржава свадбено весеље склапање брака има посебну чар, јер је испраћено музиком, али и сви драги гости могу да присуствују и испрате тај чин. У већини општина нема довољно места за све званице и често се мора пожурити да бисте се мимоишли са следећим заказаним венчањем, зато је склапање брака у свечаној сали прави избор.

Поштујте обичаје

Народно веровање је да се поштовањем традиционалних обичаја обезбеђују срећа и потомство младенцима, а протерују зле силе. Иако је немогуће побројати све свадбене обичаје којим обилује наша култура, довољно је испоштовати барем неке. Издвајамо вам најчешће свадбене обичаје које би требало да испратите:
Позивање сватова буклијом – Некада се сватови нису позивали на свадбу са позивницама већ буклијом. Буклија је заправо чутура напуњена ракијом или вином, окићена пешкиром и цвећем. Буклијаш је имао је задатак да посети све госте и позове их на свадбу. Будући гости би том приликом пили из буклије и китили буклију даровима. Данас се овај обичај ретко поштује, или се на овај начин зову само најважнији гости попут кумова.
Кићење на свадби – Ово је обичај који се можда и највише поштује. Пред кућом, или испред ресторана, младе девојке или девојчице дочекују госте и ките их разнобојним тракама или цвећем. Гости тим поводом треба да оставе нешто новца девојкама за кићење. Такође, пре свадбе се најчешће ките и капије младенаца као и аутомобили којима се сватови и младенци превозе.
Пуцање у јабуку – Један од најзанимљивијих обичаја који се одржао и данас. Будући таст поставља јабуку на највишу тачку и обмотава је жицом како би је било што теже скинути. Младожења пуца у јабуку и док она не падне на земљу, млада не напушта кућу својих родитеља. Тиме доказује да је довољно способан да штити будућу жену и породицу.
Куповина младе – Данас је овај обичај више присутан као врста шале, док је раније веома озбиљно схватан. Младин брат продаје младу, док младожењин брат младу купује. Девер има задатак да се уз шале цењка за цену младе, да открије шта младин брат воли, па да га подмити, све како би добио девојку за свог брата. Све у свему, овај обичај се задржао само како би добром шалом подигао расположење код сватова.
Бирајте венчаницу према православним обичајима
Приликом избора венчанице, требали бисте се придржавати православних обичаја. Традиционално, венчаница треба да буде бела и скромна, без претераног деколтеа или отворених леђа. Такође, требали бисте носити вео који ће прекрити вашу главу током церемоније венчања.

Раније се сматрало да демони на дан свадбе нарочито вребају младу. Из тог разлога је за младу било обавезно да носи вео, појас или траку црвене боје како би се заштитиле од духова. Некада би се китили и огледалцем, како би се демон уплашио своје ружноће када се угледа и побегао.

Према обичајима стари сват има задатак да купи ципеле млади, а младожења да у ципеле стави највећу новчаницу коју има. Ципеле се потом предају деверу. Млада, пошто је преузме девер, њему везује деверски пешкир, а девер њој дарује ципеле и од тада има задатак да чува младу да је не би неко украо.

Припремите традиционалну свадбену трпезу

Један од важних делова православне свадбе је богата свадбена трпеза. На трпези треба да се нађу традиционална јела и пића, као што су пите, сарме, ракија и вино. Ова храна симболизује плодност, благостање и срећу за младенце и њихову будућу породицу.

Погача је такође обавезан део православне свадбене традиције. То је венчани колач који се припрема и благосиља у цркви. Он представља симбол љубави и заједничког живота који ће младенци започети.

Изаберите одговарајућу музику за свадбу

Музика игра важну улогу на свадби јер ствара атмосферу радости и весеља. Изаберите музику која одговара православној свадби, попут традиционалних народних песама. Испоштујте традиционалне обичаје као што су коло које води кум, свекрвино коло, али и генерално можете ангажовати професионални ансамбл који ће играти традиционална кола и тако допринети целокупној атмосфери.
Брак је круна љубави, верности и поштовања. Свадба је један од најлепших тренутака у животу православних хришћана, коју сви с нестрпљењем и радошћу ишчекују. Организација венчања захтева пажњу, поштовање традиције и љубав према православној вери. Не треба да се оптерећујете превише, већ да уживате у процесу креирања најважнијег дана у вашем животу. Ови савети ће вам помоћи да ваша православна свадба буде свечана, аутентична и незаборавна.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.