Почетна » Слободна зона » Природни пробиотици и пребиотици: Која храна их највише садржи?

Важни за здравље

Природни пробиотици и пребиотици: Која храна их највише садржи?

Здравље дигестивног система све више је у фокусу савременог начина живота, а равнотежа цревне флоре кључна је не само за варење, већ и за имунитет, кожу и опште стање организма. У том процесу посебно важну улогу играју пробиотици и пребиотици – савезници које лако можете пронаћи како у суплементима, тако и у храни.

Ево у којим намирницама се крију природни пробиотици и пребиотици је потребно посебно обратити пажњу, уколико желите да имате здрави и избалансирану цревну флору.

Шта су природни пробиотици?

Пробиотици су добре бактерије које помажу у одржавању здраве микрофлоре у цревима. Уместо да посежете за суплементима, пробиотике можете унети путем ферментисане хране:

  • Јогурт са живим културама – посебно кефир, који садржи више пробиотских сојева.
  • Кисели купус – традиционални извор пробиотика, богат и витамином C.
  • Кимчи – ферментисано поврће из корејске кухиње, богато бактеријама лактобацилуса.
  • Мисо паста – јапански ферментисани производ од соје.
  • Комбуха – ферментисани чај који садржи природне пробиотике и ензиме.

Ове намирнице помажу у обнови цревне флоре након употребе антибиотика, смањују надутост и побољшавају апсорпцију нутријената.

А шта су природни пребиотици?

За разлику од пробиотика, пребиотици су влакна која хране добре бактерије у цревима. Они не садрже саме бактерије, али им обезбеђују услове за раст и размножавање.

Природни извори пребиотика укључују:

  • Црни и бели лук – садрже инулин, који подстиче раст корисних бактерија.
  • Празилук и шпаргле – одличан су извор влакана са пребиотским деловањем.
  • Банане (посебно незреле) – садрже отпорну скроб која храни добре бактерије.
  • Овас и јечам – богати бета-глуканом, влакном које делује као пребиотик.
  • Чичока и артичока – нарочито богате инулином и погодују варењу.

Комбиновањем природних пробиотика и пребиотика, стварате идеално окружење за здраву цревну флору. Ова симбиотска стратегија помаже не само варењу, већ и јачању имунитета, бољем расположењу и здрављу коже. Увођењем ових намирница у свакодневну исхрану, улажете у целокупно здравље – на природан и укусан начин.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.