Почетна » Компас » Предраг Митровић — Болести срца све присутније и међу младима

Предраг Митровић — Болести срца све присутније и међу младима

Гост нове емисије подкаста Компас био је кардиолог Предраг Митровић, доктор кардиологије, аутор више књига о Ургентном центру и, како и сам каже о себи музичар који се из хобија бави медицином.

Доктор Митровић рођен је 1966. године у Београду, а од најранијег детињства, музика је његов живот. Најпре се одлучио за виолину, а касније је током живота формирао и свој бенд. Међутим, када је дошао у године да бира чиме ће се бавити у животу, као одличан ученик, одлучио се за медицину. Али, како су се те две области стално преплитале у његовом животу, пронашао је начина и да их упари.

  1. године је кренуо са интензивним радом на проучавању примене музике у лечењу болесника са болестима срца, о чему је и нама говорио.

Како лечи музика?

„Музика лучи позитивне ефекте, односно хормоне задовољства, многи ће рећи па имамо и чоколаду. Чоколада исто изазива лучење ендорфина, али та количина којим чоколада изазове то ништа не може да уради, а музика моће да изазове такву количини. Као да сте дали инјекцију, то заиста може да има значајне промене за ваш организам – рекао је доктор Митровић.

Али, не помаже само музика, потребно је да и свако од нас води рачуна о свом телу и организму, а један од фактора јесте умерена и контролисана исхрана.

„Оно што се стално прича, што воле људи да кажу хроно дијета. Али то није хроно дијета, тако организам функционише да можете да имате бар пет оброка, три оброка и две ужине, евентуално једну можете да избаците, треба да прођу не више од три до четири сата између оброка. То се зна зашто је тако. Наш организам се штити, дакле не жели да остане без енергије, а то је храна и све што поједете, колико год да поједете одлази само у сало, стомак, све зависи код мушкарца и жене се на различитим местима таложи, то су уствари депои масти, као што је код камиле грба, то је код нас стомак – објаснио је кардиолог Ургентног центра Србије.

Сан ургентне ноћи

Како је рад у Ургентном центру сам по себи напоран, са кратким паузама, доктор Митровић је решио да оних десет, петнаест минута између интервенција и пријема, искористи како би записивао шта се све догодило тог дана. Како се у овој установи дешавају најразличитије ситуације, из свега тога је изашла књига, Сан ургентне ноћи, која је потом екранизована, а доктор је наставио да пише, па је у међувремену изашао и роман Не свиђа ми се да ти буде пријатно, потом Мали лексикон бола, а последња је Пун пансион.

Погледајте нашу емисију са кардиологом Предрагом Митровићем:

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.