Почетна » Наша Србија » Пољопривредници добијају поврат дела акцизе за дизел гориво

Почела је обнова регистрације пољопривредних газдинстава

Пољопривредници добијају поврат дела акцизе за дизел гориво

У пољопривредним стручним саветодавним службама широм Србије почела је обнова регистрација пољопривредних газдинстава која се сада спроводи електронски, а пољопривредници могу да затраже и поврат дела акцизе коју су платили на дизел и биогориво. Већина пољопривредника обнову обавља самостално, путем мобилне апликације, док за оне којима је компликовано да приступе е-Аграру, помоћ пружају саветодавци у пољопривредним стручним службама.

Захтев за поврат акцизе

Прописом је предвиђено да поврат акцизе може да се оствари за највише 100 литара нафте и биогорива, а постоји и ограничење у погледу површине земљишта које се обрађује и гледа се колико је горива потребно за обраду засејаних или засађених површина земљишта под конкретном биљном културом, до највише 100 хектара.

Да би поднели захтев за поврат акцизе, пољопривредници морају да поседују фискалне рачуне на којима стоји и број пољопривредног газдинства, када је реч о физичким лицима. Правилником је дефинисано да фискални рачун мора да садржи и податке о купцу, врсти, количини и вредности набављених деривата нафте и биогорива.

Како је рекао за Танјуг Зоран Бељић, саветодавац из Пољопривредне стручне саветодавне службе Шабац, од 1. фебруара у складу са обавезним усклађивањем фискализације, свака пумпа ће издавати фискални рачун на коме ће стајати број пољопривредног газдинства и само такви рачуни ће се признавати. Подношење захтева за поврат акцизе обавља се онлајн, преко посебна апликација за рефакцију, што, како је нагласио Бељић, не би требало да представља проблем пољопривредницима.

Foto: Sjajne Vesti

У електронски образац захтева за поврат уноси се и датуми и количине купљеног горива, као и бројеви тих фискалних рачуна који се односе на конкретну куповину, затим назив катастарске општине, број и површина катастарске парцeле засађене под одговарајућом биљном културом за коју је набављена нафта и биогорива за пољопривреду.

Право на рефакцију

Када Управа за аграрна плаћања обради податке и донесе решење, добија се право на рефакцију или се на решење жали, у року од 15 дана. Ако пољопривредник поврат плаћене акцизе оствари на основу нетачних података, новац мора да врати са затезном каматом, а пољопривредно газдинство му се ставља у пасиван статус што значи да неће имати право ни на какве државне субвенције док тај новац не врати и поново активира статус.

Ако у рачуници погреши држава и врати више новца него што је требало пољопривредник ће опет морати да врати новац са каматом, али нема забрану на друге субвенције док то не учини.

Упутства за подношење захтева можете пронаћи на сајту subvencije.rs

 

Извор: Политика, subvencije.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.