Почетна » Наша Србија » Палићко језеро – бисер Војводине

Највеће природно језеро у Србији

Палићко језеро – бисер Војводине

На осам километара од Суботице, смештено је највеће природно језеро у Србији – Палић. Окружено богатом вегетацијом и предивним пејзажима, језеро Палић је многима омиљено место за одмор у природи.

Према легенди, језеро је настало од суза пастира Павла који је ту изгубио своје стадо, па је зато вода у језеру слана.

У писаним документима језеро се први пут помиње 1462. године као „Пали“, док прва мапа језера потиче из 1690. године. Да је вода у језеру лековита знало се још крајем 18. века. Због тога су посетиоци баш овде редовно долазили да лече коштане и кожне болести.

Златно доба купалишта почиње 1880-их, након отварања пруге Будимпешта-Земун и трамвајске линије до Суботице 1897. године.

Након Првог светског рата отпочето је уређење језера. Најпре је 1921. изграђен мушки штранд ког су са свих страна окруживале дрвене кабине, попут бедема неке тврђаве.

Потом је 1950. од природног камена у боровој шуми изграђена модерна летња позорница. Исте године је отворен и Зоолошки врт који се простире на 15 хектара и данас броји више од 150 хиљада врста животиња.

Шездесетих година 20. века изграђен је спортски центар са теренима за фудбал, одбојку, кошарку, рукомет, а на источној обали је подигнуто „Викенд насеље“ где су многе суботичке фирме изградиле одмаралишта за своје раднике.

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Услед сталног опадања нивоа воде, врућина, отпадних вода, Палић језеро је 1971. године исушено. Међутим, пет година касније изграђен је пречистач за отпадну воду и језеро је поново напуњено водом. Дуго се вода у језеру помно пратила и чувала, међутим већ неколико година се грађани овде не купају, јер вода није безбедна за купање.

Али језеро има неколико уређених плажа дуж обале које су идеалне за сунчање и одмор. Обала језера дуга је 17 километара, па је многи посетиоци користе за пешачке туре. Језеро Палић је све популарнија дестинација и за риболов с обзиром на то да овде живе – шаран, сом, штука, крупатица, лињак и многе друге врсте које су омиљене међу риболовцима.

Језеро Палић је и дом за различите врсте птица – лабудове, чапље, галебове, патке… Самим тим ово је популарно одредиште за љубитеље птица и орнитологе.

Око језера се налази велики број ресторана, кафића и барова који нуде богату гастрономску понуду локалних специјалитета и интернационалне кухиње, као и разноврсна пића и коктеле.

Током целе године овде се одржавају различити културни догађаји – фестивали, концерти, позоришне представе и изложбе које привлаче љубитеље уметности и културе. Најпознатија манифестација је Фестивал европског филма. У летњим месецима он окупља пре свега регионалне филмске ствараоце, глумаце и критичаре.

Језеро Палић драгоцен је туристички центар који доприноси очувању и промоцији богатог културног наслеђа Србије. Незаобилазна је дестинација за све оне који траже мир, забаву и инспирацију у срцу Војводине.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.