Почетна » Традиција » На Хиландар стигле мошти последњег српског цара Јована Уроша

Последњи мушки изданак лозе Немањића

На Хиландар стигле мошти последњег српског цара Јована Уроша

Митрополит стагонски и Метеора Теоклит и игуман манастира Велики Метеор, архимандрит Нифон донели су у на поклон Хиландару делић моштију Преподобног Јоасафа.

Реч је о моштима Јована Уроша, последњег српског владара који је носио царску круну.

Ову велику светињу, благослов манастира Велики Метеор, дочекао је игуман Свете царске српске лавре архимандрит Методије на дан Светог Трифуна.

Јован Урош, био је последњи мушки изданак лозе Немањића. Уједно је и последњи српски владар који је носио царску титулу. Био је син Симеона Уроша Немањића и синовац Цара Душана.

Након неколико година владавине, одрекао се царског престола и замонашио у манастиру Велики Метеор, где почивају његове мошти. Вест о томе да је наследио престо затекла га је на Светој Гори.

Када су Турци заузели Тесалију, неколико година провео је живећи у светогорском манастиру Ватопеду, где су својевремено, два столећа раније, боравили и његови преци, монаси Симеон и Сава.

Заједно са Светим Атанасијем Метеорским, својим духовним оцем, убројан је у ктиторе Метеора.

Као и други Немањићи, подизао је цркве и помагао многе манастире.

Упокојио се, након више од четири деценије монашког живота, у једној малој келији на Метеору 1423. године.

Прошле године је у митрополији Стагонској је одржан симпозијум поводом 600 година упокојења овог светитеља на којем је учествовао игуман и братија манастира Хиландара.

Тада је договорено да митрополит и игуман донесу делић моштију Преподобног Јоасафа на дар српском манастиру на Светој Гори.

Извор: Спутњик

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.