Почетна » Слободна зона » Митолошка бића у народним веровањима

И данас их се људи плаше

Митолошка бића у народним веровањима

Веровање у митолошка бића потиче још од времена старих Словена, и док су се нека претворила у приче и бајке за плашење мале деце, у многим крајевима Србије и дан данас постоје људи који верују да су се рвали са караконџулом, видели дрекавца или убили вампира.

Издвајамо неке од тих засташујућих бића!

1. Авет

Претпоставља се да су авети умрле особе, смоубице или разне врсте грешника, који се приказују ноћу и то најчешће у време Некрштених дана. Углавном се приказују као мртваци покривени белим покровом или старци са дугом белом брадом, а некад и у облику слепог миша. Kао заштита од авети често се кориситио бели лук, а против оних авети које ноћу краду женама ствари из сандука Срби у Сарајеву су користили тисовину, а у околини Kрагујевца жене су на сандук са стварима стављне ношене чарапе и гардеробу. У христијанизованом облику заштита се помаже обраћањем Богу.

2. Kараконџула

Верује се да је караконџула женски демон са ликом старице са великим ноктима, гвозденим зубима и често са роговима. Јавља се у поворкама у Некрштене дане, нападајући мушкарце ноћу тако што га јашу кроз село или реку и страшно га физички муче, док женама изгребу лице ноктима, бацају их са брда или их удаве у реци. У алексиначком крају верује се да караконџуле нападају пијанице и да их, јашући, терају у реку.

3. Бабарога

Бабарога је страшило у облику крезубе бабе наказног лица, са рогом на глави. Обични је јако стара, погрбљена и ружна због чега се меша са вештицом. Она није злобна, већ само воли да плаши људе, нарочито децу, па се облачи у свакакве прљаве рите и на главу ставља ружне шешире да би била још страшнија. Оне живе у мрачним ћелијама и излазе тек ноћу. Рађају се крезубе, док им рог израста тек у пубертету.

4. Вукодлак

Вукодлак је човек који се у ноћи пуног месеца претвара у вука. Верује се да има способност брзог зацељивања рана и да га могу убити само сребрни меци. У нордијској митологији вукодлаци су били неустрашиви ратници, а у средњем веку вештице су биле повезане са вукодлацима и веровало се да се могу претворити у њих уз помоћ магичне формуле или облачењем у вучије коже.

5. Дрекавац

Према легенди дрекавац је млади, некрштен човек, који не може да нађе мир након смрти, па прогања оне који су му згрешили у животу. То је мало, длакаво створење, које непрестано гази на своје крзно и урла мешавином дечијег плача и вучијег завијања. Шета се по гробљима и жртве дави у сну. Иако нема доказа о постојању дрекавца, и даље постоји одређен број људи, који се плаше овог бића.

Извор: Опанак

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.