Почетна » Наука » MethaneSAT је сателит који детектује метан из нафте и гаса

Метан више утиче на глобално загревање од угљен-диоксида

MethaneSAT је сателит који детектује метан из нафте и гаса

MethaneSAT је сателит који је изграђен да детектује метан. То је гас који у кратком року има још већи ефекат загревања планете од угљен-диоксида.

MethaneSAT има циљани фокус: да открије метан из индустрије нафте и гаса, који цуре на различитим местима у процесу производње фосилних горива. Понекад нафтне компаније намерно спаљују метански гас ако га не могу негде транспортовати.

Смањење загађења метаном

Смањење загађења метаном може помоћи свету да испуни своје климатске циљеве, али годинама истраживачи нису имали много разумевања одакле тачно долазе цурења метана. Недавни пројекти су помогли да се створи јаснија слика, али подаци нису увек били јавни, нити прецизни – посебно из нафтних поља, каже Стивен Хамбург, главни научник у „Environmental Defense Fund“  који је водио пројекат MethaneSAT.

Циљ MethaneSAT-a је да има детаљну слику о томе одакле тачно долази метан у нафтној и гасној индустрији широм света, на местима попут Тексаса, Русије и Нигерије. „Први пут ћемо имати висококвалитетне емпиријске податке за цео сектор широм света,“ каже Хамбург.

Индустрија нафте и гаса историјски је имала културу поверљивости, каже Антоан Халф, главни аналитичар у „Kayrrosu“, фирми за анализу климе. „Воле да чувају своје податке приватно,“ каже он. „Постоји, мислим, културна нелагодност са транспарентношћу коју пружа независно праћење.“

Foto: NPR / Julia Simon

Подаци ће бити бесплатни за јавност

Када овај сателит буде потпуно оперативан у наредним месецима, пружиће податке који ће бити бесплатни за јавност. То ће омогућити владама, истраживачима и другима да имају непристрасан поглед из свемира на већину операција нафте и гаса, каже Адам Брандт, професор на Одељењу за енергетску науку и инжењеринг на Универзитету Стенфорд који није био укључен у пројекат.

„Чар MethaneSAT-a,“ каже Брандт, „је у томе што не морамо лепо да тражимо дозволу [нафтним компанијама] да дођемо на терен и направимо мерења, зар не?“

Одлука о посматрању загађења из нафте и гаса

Око 30% глобалног загревања потиче од људског узрокованог загађења метаном. Марк Браунштајн, виши потпредседник у ЕДФ-у, каже да је питање дуго времена било колико метана долази из сектора нафте и гаса?

Из других сектора такође долази загађење метаном. Пољопривреда – наводно краве које испуштају гасове и стајњак који емитује гас – највећи је извор метана у Сједињеним Америчким Државама, према подацима Агенције за заштиту животне средине (ЕПА).

Фокус је на сектор нафте

Али фокусирање на сектор нафте и гаса било је стратегијски, каже Хамбург. Нафта и гас имају концентрисан број играча, са већим буџетима за чишћење својих операција. „Могућност ремедијације је много већа и економичнија,“ каже он.

У протеклих шест година, ЕДФ је окупио тим – укључујући научнике са Харварда и друге групе – да изгради сателит и добије бољу слику о нафтној индустрији.

Сателит има сензоре специјално дизајниране да детектују отисак прста молекула метана. Сензори који сада круже у свемиру ће онда слати податке назад на Земљу у наредним месецима.

Нада је да ће регулатори користити ове податке, каже Хамбург. „Постоји интерес. Разговори су, не само са Америчком агенцијом за заштиту животне средине (ЕПА), већ и са другим владама и другим регулаторима,“ каже он.

Крајем прошле године, ЕПА је донела нову уредбу која први пут захтева од оператера нафте и гаса да надгледају, детектују и поправљају цурења метана.

Foto: TIME

Нова уредба ЕПА

Портпаролка ЕПА је рекла у e-mail саопштењу да нова уредба ЕПА „има механизам за сертификацију трећих страна које користе одобрене технологије даљинског снимања како би биле сертификоване – омогућавајући им да обавесте ЕПА о догађајима супер-емитера метана.“ Супер-емитери догађаја се дешавају када се ослободи велика количина метана. „ЕДФ, заједно са другим власницима технологија даљјинског снимања, може аплицирати за сертификацију,“ рекла је ЕПА.

Ерон Падиља, потпредседник корпоративне политике Америчког института за нафту и гас, највећег лобија нафте и гаса у земљи, каже да наша индустрија има много година искуства у коришћењу својих сателита и технологија за идентификацију, а потом и смањење емисија метана.

„Искуство наше индустрије показује да заиста треба користити низ технологија које раде заједно, узимајући у обзир њихове предности и мане, како би се добила заиста тачна слика где имате емисије метана,“ каже Падиља.

Коначно, Хамбург каже да се нада да ће подаци добијени од MethaneSAT-a мотивисати више компанија из сектора нафте и гаса да смање загађење метаном.

„Ово је индустрија која схвата да јој је репутација тржишта угрожена,“ каже Хамбург. „Дакле, ако се такмичите у свету у којем је тражња опадајућа, желите да докажете да сте бољи играч.“

 

Извор: npr.org, еuronews.com, International Methane Emissions Observatory

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.