Почетна » Издвојено » Кина лансирала нови сателит са брзим комуникационим технологијама

Кина лансирала нови сателит са брзим комуникационим технологијама

Кина је лансирала нови сателит који ће углавном бити коришћен за експерименте у вези са брзим комуникационим технологијама.
Лансирање је обављено у 19.30 сати по локалном времену у близини острва Хајнан, на југу земље.

Како је објавила Синхуа, сателит је успешно ушла у орбиту. Ова мисија је обележила 509. лет ракета носача „Дуги марш“.

Кинески свемирски програм је постао значајан и амбициозан, са бројним сателитима и мисијама које су привукле пажњу света. **Кина** је у последњим деценијама улагала значајне ресурсе у развој својих свемирских капацитета, а ево неких од најзначајних аспеката кинеског свемирског програма:

Кина је удвостручила број својих сателита у орбити између 2019. и 2021. године, са 250 на 499. Ови сателити имају различите функције, укључујући комуникационе, навигационе, метеоролошке и војне. Он развија напредне шпијунске балоне и хиперзвучне ракете које оперишу у близини земљине атмосфере, изнад висина на којим лете већина ваздухоплова, али испод орбите сателита. Кина је успешно извела мисију Chang’e 6 која ће сакупити узорке с Месечеве далеке стране. Ова мисија има за циљ да допринесе нашем разумевању Месечевог грудобрана.

Глобална солидарност – Кинески свемирски програм имa за цилj да омогуći глобални консензус о кориштenju свемирa у мирске сврхe и заштиту свемирскe безбедности за добробит човечанства.

Укратко, Кина имa амбициозан свемирски програм коjim жели да прошири наше разумевaнje земlje и космосa, да задовoли потребe економског, научног и технолошког развoja, да подигне научни и културни нивo кинеског народа и да заштити свoja национална правa и интересe.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.