Према ботаничкој класификацији јагодe (Fragaria sp. припадаjу породици ружа (Rosaceae), важној и великој фамилији дрвенастих и зељастих биљака. Њени припадници су украсне биљке као ружа, воће: јабука, крушка, дуња, шљива, вишња, трешња, бресква, кајсија, бадем, малина, купина и јагода.
У народној медицини најчешће се користе шумске јагоде, јер по квалитету, броју витамина и храњивих материја знатно премашују оне гајене. Користи се плод, лишће и корен. Плод се бере у мају и јуну, лишће у мају, јуну, јулу и августу, а корен у септембру.
Ово многима омиљено воће представљa непресушан извор благотворних нутријената. У њима има фолата, биљних фенола, антиоксиданаса и витамина Це. Имају доста минералних материја: калијума, калцијума, гвожђа и фосфора.
Сви ови састојци чине плод јагоде извором заштитних материја, које омогућавају нормалан и правилан развој деце, чувају здравље. Зато и није чудно што је, иако јој нису знали састав, у народној медицини од давнина коришћена за снижавање крвног притиска, смањење холестерола, али и високог шећера у крви, реуматске и бубрежне болести, за појачано мокрење.
Јагоде обезбеђују прехрамбена влакна услед чега благотворно делују на пробавни систем, регулишу ниво холестерола у крви и смањују ризик од срчаних обољења. Захваљујући уделу витамина Це и антиоксиданаса, потискују слободне радикале у организму и смањују могућност појаве многих обољења, али и успоравају процесе старења.
Велики број антиоксиданаса
Према неким истраживањима, количина антиоксиданаса у јагодама двоструко је већа него у поморанџама и грожђу, и чак седам пута већа него у бананама и јабукама. Кад једемо јагоде, подстичемо и производњу колагена у организму, због чега је кожа блиставија, а хрскавице, нокти и коса јачају. Избељују зубе и тен.
У шумским јагодама има више гвожђа него у домаћим, па се посебно препоручују малокрвним особама.
Ризом с корењем и лишће шумске јагоде помаже код пролива. Од лишћа се праве чајеви изузетне лековитости. Свеж плод с млеком, вином или лимуновим соком помаже бубрежним болесницима, лечи од жутице, јача срце.
Сочни плодови су изузетно хранљиви, богати пектинима, танинима, органским киселинама, флавонидима, витаминима Е, Бе комплекса и посебно витамином Це. Једна порција од осам крупнијих јагода садржи 140 одсто дневне потребе за витамином Це. Од шећера преовлађују глукоза и левулоза, док је сахароза врло мало заступљена, па их могу јести и дијабетичари.