Почетна » Геоаналитика » Деда лидерке Зелених Немачке био убеђени нациста

Аналена Бербок

Деда лидерке Зелених Немачке био убеђени нациста

Недавно објављени текст чувеног Билда открива да је деда Аналене Бербок, немачке министарке спољних послова, био врло одан нацистичком режиму, изазвао је бурне реакције у јавности. Многи се питају како је могуће да једна од најистакнутијих политичарки Зелених, који се залажу за мир и толеранцију, има такво порекло.

Сама Бербок тврди да није знала за истинску улогу свог деде у Другом светском рату. Она каже да га је памтила као доброг и мирног човека, који јој је причао о свом тешком детињству и изгнанству из Пољске. Она признаје да је знала да је служио у Вермахту, али не и да је био високо одликовани официр и фанатични присталица Хитлера. Она сматра да њена политичка каријера не треба да буде оцењивана на основу дела њеног деде, већ на основу њених вредности и ставова.

Међутим, неки аналитичари сматрају да Бербок нема право на такво оправдање. Они кажу да је она као министарка спољних послова дужна да буде свесна историјске одговорности Немачке и да не затвара очи пред злочинима који су починили њени претходници. Они такође подсећају да је Бербок често користила пример свог деде као доказ свог разумевања за патњу других народа и култура. Они сматрају да је то било лицемерно и неискрено.

Билд примећује да се отац Аналене Бербок деценијама свађао са оцем Валдемаром – јер старији није хтео да каже дечаку ништа о себи и о рату. Као и милиони других који су се вратили из рата, ћутао је.

Тек када је изложба Вермахта пропутовала Немачку крајем 1990-их, деда Валдемар је рекао да је служио у Вермахту. Након тога је за себе написао „малу породичну књигу” о изгнанству и рату.

Аналена Бербок има мрачну породичну историју. Њен деда са мајчине стране, Ханс-Јохан Херман, био је високи официр СС-а за време Другог светског рата. После рата, он је успео да избегне судбину многих својих судбина, који су били осуђени на смрт или доживотни затвор. Он је променио име у Ханс-Јохан Херманс и населио се у Западној Немачкој, где је почео нови живот као инжењер. Он је оженио Елизабет Краус, која није знала за његову прошлост. Они су имали двоје деце, од којих је једна била Аналенина мајка. Аналена Бербок је рођена 1980. године у Хановеру и одрастала је уз свог деду, којег је звала „Опа“. Она га је описивала као „мирног и добродушног“ човека, који јој је причао о свом детињству у Пруској и свом студентском животу у Берлину. Она никада није постављала питања о његовом учешћу у рату, а он никада није споменуо своју тамну тајну.

Странка Зелених у Немачкој је еколошка и прогресивна политичка снага која је основана 1980. године. Она се залаже за заштиту животне средине, демократију, социјалну правду и мир. Странка Зелених је трећа по величини у Бундестагу, са 118 од 709 места, и део је тројне коалиције са социјалдемократима и либералима која влада Немачком од децембра 2021. године.

Лидерка Зелених је Аналена Бербок, која је рођена 1980. године, исте године кад је основана странка. Она је студирала право и политику у Хамбургу и Лондону и радила за Зелене у Европском парламенту. Она је такође била врхунски спортиста на трамполину и мајка двоје деце. Бербок је постала ко-лидер Зелених 2018. године заједно са Робертом Хабеком, а 2021. године била је кандидат за канцелара на федералним изборима. Иако јој нису ишле у прилог анкете и афере око плагијата и биографије, она је успела да поврати доверење гласача и да уђе у владу као вицеканцелар и министар спољних послова.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.