Црна Гора има најбољу пршуту на свијету, занимљив је податак који кружи друштвеним мрежама. Наша земља се нашла на првом мјесту по квалитету пршуте, а конкуренција је била јака: ту су Хрватска, Србија и Италија.
Наша земља имала је оцјену 4,81, док сусједне државе Хрватска и Србија имају 4,73 и 4,65.
На листи земаља са најбољом пршутом су и Грчка, Русија, Босна и Херцеговина, Мароко, Турска, Словенија,Румунија, Шпанија…
У Црној Гори његушки пршут је заштићени производ, поред Црногорског пршута.
Ту је и Пљеваљски сир, Црногорска говеђа пршута, Црногорска стеља, Дурмиторски скоруп и Колашински лиснати сир са ознаком поријекла, пшенично пиво Чиста десетка и Цвијетни мед са ознаком виши квалитет, те Бамија на улцињски начин и Перашка торта са ознаком гарантованог традиционалног специјалитета.
Пршута, пљеваљски сир, качамак, јагњетина, цицвара и Балшића тава недавно су освојили чувени сајт о гастрономији ТастеАтлас.
На овом сајту црногорска кухиња представљена је у најбољем свјетлу, а о нашој земљи овај престижни портал наводи да је Црна Гора задивљујућа дестинација која очарава посјетиоце својим срдачним људима, природним љепотама, традицијом и примамљивом кухињом.
Од морских плодова са бијелим луком, па све до јаке, планинске хране калоричне хране сваки дио Црне Горе има своје особености.
Тако је у сјеверним крајевима Црне Горе, обилна планинска храна је на првом мјесту, осмишљена да задовољи апетите вриједних ратара и пољопривредника.
Интересантно је да се на топ листи најпопуларнијих црногорских јела на првом мјесту налази цицвара. Затим, слиједе приганице, па чорба од коприве, а Балшића тава је на четвртом мјесту.
Пето мјесто завриједио је смочани качамак, а ту су и паштровачки макарули, чобанска чорба од вргања, кувани кромпир и црногорска погача.
Пљеваљски сир међу најбољима на планети
Подсјетимо, ТастеАтлас је почетком ове године објавио листу најбољих сирева на свијету, а пљеваљски сир се тада нашао на 27. мјесту, испред многих познатих свјетских сирева: италијанске моцареле и швајцарског гријера.
На првом мјесту су, очекивано, италијански пармезан, горгонзола и бурата, а пљеваљски сир је завриједио оцјену 4,6 на престижном сајту.
ТастеАтлас је тада писао да је пљеваљски сир основна намирница многих јела у Црној Гори.
Овај бијели сир се традиционално производи од сировог крављег млијека, а сир карактерише јак укус и кремаста текстура.Црна Гора до сада је брендирала 11 производа, а посљедња на листи је позната Перашка торта.
Брендирањем је, како кажу из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, држава направила значајан искорак у области унапријеђења квалитета домаћих производа, кроз заштиту и регистрацију назива