Почетна » Друштво » Црна Гора – земља са најбољом пршутом на свету

Црна Гора – земља са најбољом пршутом на свету

Црна Гора има најбољу пршуту на свијету, занимљив је податак који кружи друштвеним мрежама. Наша земља се нашла на првом мјесту по квалитету пршуте, а конкуренција је била јака: ту су Хрватска, Србија и Италија.

Наша земља имала је оцјену 4,81, док сусједне државе Хрватска и Србија имају 4,73 и 4,65.

На листи земаља са најбољом пршутом су и Грчка, Русија, Босна и Херцеговина, Мароко, Турска, Словенија,Румунија, Шпанија…

 (Фото: Тик Ток)

У Црној Гори његушки пршут је заштићени производ, поред Црногорског пршута.

Ту је и Пљеваљски сир, Црногорска говеђа пршута, Црногорска стеља, Дурмиторски скоруп и Колашински лиснати сир са ознаком поријекла, пшенично пиво Чиста десетка и Цвијетни мед са ознаком виши квалитет, те Бамија на улцињски начин и Перашка торта са ознаком гарантованог традиционалног специјалитета.

Пршута, пљеваљски сир, качамак, јагњетина, цицвара и Балшића тава недавно су освојили чувени сајт о гастрономији ТастеАтлас.

На овом сајту црногорска кухиња представљена је у најбољем свјетлу, а о нашој земљи овај престижни портал наводи да је Црна Гора задивљујућа дестинација која очарава посјетиоце својим срдачним људима, природним љепотама, традицијом и примамљивом кухињом.

Од морских плодова са бијелим луком, па све до јаке, планинске хране калоричне хране сваки дио Црне Горе има своје особености.

Тако је у сјеверним крајевима Црне Горе, обилна планинска храна је на првом мјесту, осмишљена да задовољи апетите вриједних ратара и пољопривредника.

Интересантно је да се на топ листи најпопуларнијих црногорских јела на првом мјесту налази цицвара. Затим, слиједе приганице, па чорба од коприве, а Балшића тава је на четвртом мјесту.

Пето мјесто завриједио је смочани качамак, а ту су и паштровачки макарули, чобанска чорба од вргања, кувани кромпир и црногорска погача.

Пљеваљски сир међу најбољима на планети

Подсјетимо, ТастеАтлас је почетком ове године објавио листу најбољих сирева на свијету, а пљеваљски сир се тада нашао на 27. мјесту, испред многих познатих свјетских сирева: италијанске моцареле и швајцарског гријера.

На првом мјесту су, очекивано, италијански пармезан, горгонзола и бурата, а пљеваљски сир је завриједио оцјену 4,6 на престижном сајту.

ТастеАтлас је тада писао да је пљеваљски сир основна намирница многих јела у Црној Гори.

Овај бијели сир се традиционално производи од сировог крављег млијека, а сир карактерише јак укус и кремаста текстура.Црна Гора до сада је брендирала 11 производа, а посљедња на листи је позната Перашка торта.

Брендирањем је, како кажу из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, држава направила значајан искорак у области унапријеђења квалитета домаћих производа, кроз заштиту и регистрацију назива

Извор: РТЦГ

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.