Почетна » Наша Србија » Белоцркванска језера — Природна оаза одмора и чисте природе

Белоцркванска језера — Природна оаза одмора и чисте природе

Бела Црква је градско насеље у Јужнобанатском округу. Основао га је царски гувернер Баната гроф Мерси после протеривања Турака. У периоду од 1725 . до 1727. године. извршена је колонизација Немаца из Француске и Хесена. Од 1742. године У Белу Цркву су почели да се насељавају Срби, Румуни и Јевреји. Бела Црква је постала посебно позната по узгоју винове лозе. Бела Црква је била део Војне границе, коју су Аустријанци формирали да би их заштитили од Турака. Бела Црква је била у саставу Војне границе до њеног расформирања 1872. године. године. Бела Црква је после Првог светског рата припала новооснованој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Немачки становници су невољно постали југословенски држављани. Током Другог светског рата, староседеоци Немци су заједно са окупаторима починили бројне злочине над Србима и Јеврејима. После рата већина Немаца је напустила Белу Цркву. Данас овај град, који заузима површину од 39,2 квадратна километра, има око 9.000 становника.

У околини Беле Цркве налази се 7 већих и неколико мањих вештачких језера, насталих експлоатацијом шљунка. Језера су различите величине и дубине, а из највећег се још вади шљунак. Језера представљају добру основу за развој летњег купалишног и спортско-рекреативног туризма, као и спортског риболова.Белоцркванска језера се не налазе у непосредној близини, југозападно од Беле Цркве. То су вештачка језера са изузетно чистом и кристалном водом. Језера заузимају површину од 150 хектара. Настали су вађењем шљунка са дна Панонског басена. Белоцркванска језера се снабдевају водом из артешких бунара и подземних извора. Имају шљунковиту и пешчану обалу, што води води провидну боју.

Белоцркванско језеро се састоји од 7 већих и неколико мањих језера. То су Главно или Градско језеро, Врачевгајско језеро, Шаранско језеро, Шљункара, Ново језеро и Мало језеро. Ново и Малој језеро су погодни за купање.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 𝕯𝖗𝖆𝖌𝖆𝖓𝖆♥️ (@soul_on_the_cloud)

Главно језеро – На Главном језеру део плаже је бетониран, док је остатак обале потпуно природан. Налази се 800 метара од самог центра Беле Цркве и једини је урбанизован. У њеном окружењу налази се на десетине викендица, мотела, приватних кућа са смештајним капацитетима. Током купалишне сезоне овде раде бројни угоститељски објекти. На Главном језеру се налази уређена плажа са тушевима, дечија плажа, осветљено купалиште са даском за скокове, једриличарски клуб и купалиште. На овом језеру се организују и летње школе пливања, роњења и једрења.Врачевгајско језеро се налази у близини Врачев гаја. Ово је лепо уређено језеро погодно за камповање. Врачевгајско језеро има камп са преко 50 камп јединица, ресторан, бунгалове, продавнице, санитарни чвор и тушеве са топлом и хладном водом. Има шљунковиту плажу, опремљену лежаљкама и сунцобранима, као и љуљашке, клацкалице и тобоган за најмлађе.

Шљункарско језеро – Шљункарско језеро је највеће језеро. Има широку плажу опремљену тушевима и лежаљкама. Језеро је настало вађењем шљунка, па отуда и његово име. Шљунчана кућа је окружена врбама које стварају веома пријатан амбијент. Недалеко од плаже налази се кафић са брзом храном. На језеру Шљункара постоји и острво. Поред лепо уређене плаже, за купање су на располагању и мале увале са нетакнутом природом. Саранско језеро се налази на око 2 км од центра Беле Цркве. Одликује га нетакнута природа. Ово језеро није урбанизовано и представља рај за рониоце и страствене риболовце. За оне госте који желе мир, Саранско језеро је идеално.

Белоцркванскајезера су идеална за бављење спортом. На овим језерима тренира ватерполо клуб Језеро из Беле Цркве. Поред ватерпола, на Градском језеру се организују школе роњења, пливања и једрења.

Белоцркванска језера су веома богата рибом. Овде живе амур, смуђ, штука, шаран, сом… Од 1988. године. 2008. године на Градском језеру организује се манифестација „Лов на престоничког сома” у знак сећања на сома тешког 68 килограма и дужине 2,5 метра, уловљеног на овом језеру давне 1957. године. године.

Белоцркванска језера, позната као „Бисерна огрлица Баната“, представљају једну од најлепших природних атракција у Србији. Ова вештачка језера су настала као резултат експлоатације шљунка у 20. веку, али су данас позната по својој изузетној лепоти и чистој води која привлачи многе посетиоце. Седам језера која чине овај комплекс нуде различите активности за све узрасте и интересовања, од пливања и сунчања до риболова и посматрања птица.

Посета Белоцркванским језерима је идеална за оне који траже место за опуштање у природи, далеко од градске вреве. Језера су окружена зеленилом и пружају мирно уточиште за рекреацију и уживање у спољашњим активностима. Најпопуларнија језера укључују Градско језеро, Врачевгајско, Шаранско и Шљункара, свако са својим јединственим карактеристикама и понудом.

За посетиоце који желе да истраже ову област, доступни су различити смештајни капацитети, укључујући бунгалове, апартмане и ауто-кампове, који су опремљени савременим удобностима и услугама. Поред тога, постоје и ресторани и кафићи који нуде локалне специјалитете и освежења, као и продавнице сувенира за оне који желе да понесу део овог искуства кући.

Посета Белоцркванским језерима може се лако организовати самостално или путем туристичких агенција које нуде организоване излете. Пут до Беле Цркве је добро повезан са већим градовима у Србији, што олакшава приступ овим језерима. За оне који долазе из даљине, најближи аеродром је у Београду, одакле се може наставити путовање аутомобилом или аутобусом до Беле Цркве.

Са својим богатим биодиверзитетом и природном лепотом, Белоцркванска језера пружају несвакидашње искуство за све посетиоце. Било да сте у потрази за авантуром, релаксацијом или једноставно желите да проведете време у природи, ова језера нуде нешто за свакога. Својим шармом и разноврсношћу, она су прави драгуљ који чека да буде истражен. Белоцркванска језера су веома атрактивна дестинација за све љубитеље природе. Овде се током лета окупља велики број гостију, углавном младих. Неколико догађаја и одличан провод су главне карактеристике ових језера. Белоцркванска језера су идеална за одмор и уживање.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.