У Културном центру у Гучи, у оквиру обележавања Светског дана кромпира, основано је Удружење за кромпир Србије, са циљем да окупи све релевантне актере у производњи, преради и промету једне од најзначајнијих пољопривредних култура – кромпира.
Широка подршка новој иницијативи
На скупу, који је окупио више од стотину представника сектора кромпира из целе земље, подршка оснивању Удружења дошла је од научних институција, пољопривредника, представника Министарства пољопривреде и угоститељског сектора.
Глас произвођача у аграрној политици
„Ово је прекретница за све који живе од кромпира. Удружење ће штитити интересе произвођача и обезбедити им глас у креирању аграрне политике Србије“, изјавио је проф. др Зоран Броћић, који је изабран за председника Скупштине новоформираног удружења.
Јачање позиције српског кромпира
Присутнима се обратио и др Живко Бугарчић, истичући потребу за удруживањем у циљу боље позиције српског кромпира на домаћем и страном тржишту. Нагласио је и потенцијале за унапређење производње и прераде по узору на успешне европске моделе.
За председника Извршног одбора изабран је Живојин Бијелић, док ће секретар Удружења бити Душан Р. Ивановић из Еколошког друштва Драгачево.
Мото: „Од књиге преко њиве до стола“
Циљ Удружења је интеграција свих учесника у ланцу – од семенара и произвођача, до прерађивача, научних института и угоститеља, под мотом: „Од књиге преко њиве до стола“.
Прослава Светског дана кромпира
Другом обележавању Светског дана кромпира у Србији претходила је медијска кампања и позив хотелијерима, ресторанима и домаћинствима широм Србије да тог дана припремају јела од кромпира. Централна прослава у Гучи завршена је изложбом и традиционалним ручком уз трубаче.
Подршка локалне заједнице и међународних партнера
Скуп је подржан од бројних компанија и институција, укључујући Општину Лучани, Центар за кромпир у Гучи, водеће фирме у агро и прехрамбеном сектору, као и ФАО канцеларију УН у Србији.