Почетна » Спорт » Животно дело Божидара Маљковића крунисано уласком у Академију француске кошарке

Маљковићев допринос француској кошарци је огроман

Животно дело Божидара Маљковића крунисано уласком у Академију француске кошарке

Председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић, званично је постао члан Академије француске кошарке на свечаној церемонији која је одржана у Паризу у петак, 18. октобра. Маљковић је примљен у Академију заједно са легендарним француским кошаркашем Тонијем Паркером.

Тони Паркер
Foto: Arena Sport / Toni Parker

Подсећања ради, Божидар Маљковић је у јулу ове године постао члан „Куће славних“ француске кошарке.

Признање од француске кошаркашке легенде

Током свечаности, Маљковића је члановима Академије и осталим званицама представио носилац ордена Легије части и великан француског спорта, Ришар Дакури.

Маљковићев допринос француској кошарци

Маљковић је оставио дубок траг у француској кошарци. Као тренер Лиможа, освојио је два шампионата и два Купа Француске, али је посебно значајан његов тријумф у Купу европских шампиона 1993. године у Атини.

Божидар Маљковић и тим Лиможа 1993. године
Foto: Au Stade

Ово је био велики успех за француску кошарку, а Маљковић је остао упамћен као тренер који је унапредио игру Лиможа и француског тима на европској сцени.

Успех са Лиможом у Купу европских шампиона

Када је 1992. године стигао у Лимож, Маљковић је већ имао репутацију врхунског европског тренера захваљујући успеху са Југопластиком. Његов метод рада са играчима Лиможа довео је до освајања титуле првака Европе, а тим је успео да савлада велике европске екипе захваљујући изузетној одбрани и тимском духу.

Емотиван говор на церемонији

Прихватајући награду, Маљковић је одржао емотиван говор који је дирнуо присутне и изазвао салве аплауза.

Марта месеца ове године, његова екселенција Пјер Кошар и Француски институт у Београду организовали су изложбу о мојој каријери. Назив те изложбе је био „Божидар Маљковић, један врло француски живот“. Вечерас по други пут за пола године Француска слави мој рад. Хвала Француској – рекао је Маљковић.

Признања у Шпанији и Сплиту

Маљковић је већ члан Куће славе сплитског спорта и Куће славних шпанске кошарке, што га сврстава међу најуспешније тренере у европској кошарци.

Извор: telegraf.rs

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.