Почетна » Култура » 67. Београдски сајам књига започео под слоганом „Реч је слободна“, траје до 27. октобра

Више од 400 излагача из целог света

67. Београдски сајам књига започео под слоганом „Реч је слободна“, траје до 27. октобра

Међународни београдски сајам књига почиње данас и трајаће до 27. октобра под слоганом „Реч је слободна“. Ова угледна књижевна манифестација, која важи за једну од најзначајнијих у Европи, ове године привлачи више од 400 излагача из Србије и широм света.

Званично отварање и почасни гост

Сајам ће званично отворити позната песникиња Милена Марковић, а земља почасни гост ове године је Куба. Директорка Београдског сајма, Данка Селић, истакла је да је ово најпосећенија културна манифестација у земљи и региону.

„На овогодишњем Сајму представиће се 418 излагача, како домаћих тако и страних. Штандови су већ припремљени, а излагачи су у фази финалних припрема за свечано отварање“, навела је Селић.

Куба представља своју културу

Куба ће на Сајму књига представити своју богату културну баштину и разноврсност, кроз дела научника, писаца, песника и уметника.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @beogradski_sajam_knjiga

У сали „Јован Јовановић Змај“ биће организовани програми за децу, а посетиоци ће имати прилику да погледају и адаптацију Нушићеве комедије „Сумњиво лице“.

Трибине, панели и гости

Програм манифестације укључује разне трибине и тематске панеле, док ће 21. и 22. октобра бити посвећени „Породичним данима“. Међу овогодишњим гостима су и истакнути интелектуалци као што су словеначка антрополошкиња Наташа Рогеља, британски новинар и писац Тони Парсонс, као и награђивани писац и преводилац Дејвид Унгер.

Награде и признања

Сајам ће, као и сваке године, бити обележен доделом важних награда, међу којима су признања за најбољег издавача године, најбољу дечију књигу, као и специјалне награде за издавачке пројекте и стрипове.

Сајам образовања и наставних средстава

Поред Сајма књига, од 19. до 27. октобра одржава се и 53. Сајам образовања и наставних средстава, под слоганом „Образована Србија, успешна Србија“, уз подршку Министарства просвете.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beogradski sajam (@beogradski_sajam)

Италијански институт за културу у Београду имаће свој штанд у Хали 4, где ће се одржати догађаји са гостима из Италије и Србије. Међу њима је и награђивани италијански писац Ђанрико Карофиљо, који ће се представити публици 19. октобра у 16 часова у малој конференцијској сали.

Програм Сајма образовања

Сајам образовања ће обухватити све аспекте образовног система, од формалног и неформалног учења до професионалне оријентације и развоја предузетништва, док је за 24. октобар планиран „Дан школе“, који ће посебно истакнути образовне програме.

Гости нашег подкаста који ће излагати своја дела на овогодишњем Сајму књига

Неки од наших гостију били су редовни представници својих ауторских дела на београдском Сајму књига, а тако је и ове године.

Међу њима су Срђан Зиројевић који ће бити у хали 1 на галерији, Славиша Павловић који ће 24. октобра на штанду Лагуне потписивати своја дела ( „Клеветници и осветници“, „Химерина крв, „Завет хероја“, „Аписов апостол“ и „Ратници црне руке“), свештеници Дарко Ђого и Оливер Суботић ( „Tесла- Духовни лик“, „Дигитални рубикон“, „Дигитални изазов“, „Човек и информационе технологије“, „Мисионарске цртице“ итд), као и чувени наш песник и књижевник Љубивоје Ршумовић ( „Буквар дечијих права“, „Фазони и форе“, „Сјај на прагу“, „Зов тетреба“, „Ма шта ми рече“ итд.)

Радно време Сајма

Београдски сајам биће за посетиоце отворен и данас од 10 часова до 20 часова, и тако ће бити све до 27. октобра. Појединачна улазница коштаће 350 динара, а за групне посете 250.

Аутор: Петар Вучановић

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.