Почетна » Наша Србија » Манастир Никоље — Сведок бурне српске историје и духовности Овчарско-кабларског краја

Манстир су оснвали монаси са Свете Горе бежећи од Турака

Манастир Никоље — Сведок бурне српске историје и духовности Овчарско-кабларског краја

Манастир Никоље, један од духовних центара Србије, има дубоку историју и значај и везан је за бурна времена борбе за очување српског идентитета, духовности и културе.

Смештен у Овчарско-Кабларској клисури, познатој као „Српска Света Гора”, овај прелепи манастир се налази на падинама планине Каблар, са погледом на мирне воде Западне Мораве.

Историјат манастира

Никоље је најстарији манастир међу девет светиња које се налазе у овој клисури, а први пут је поменут у писаним изворима крајем 15. века. Иако тачан датум изградње није забележен, постоје индиције да је манастир изграђен још у средњем веку, највероватније крајем 14. или почетком 15. века.

Манастир су основали монаси који су бежали са Свете горе пред турским освајачима, тражећи сигурно уточиште у тешко приступачној клисури.

Овчарско-кабларска клисура
Foto: Morava Info / Ovčarsko- kablarska klisura

Током векова, манастир је делио судбину српског народа – страдања, пожари, али и обнова. У два велика пожара, крајем 16. и почетком 17. века, манастир је значајно оштећен, али никада потпуно напуштен.

Монаси су га обнављали кроз различите периоде историје, посебно током владавине кнеза Милоша Обреновића, када је манастир постао центар окупљања и културног и духовног препорода српскога народа.

Архитектура манастира

Манастир Никоље је релативно скромних димензија, грађен од ломљеног камена. Његова архитектура је једноставна и нема куполу, што га издваја од других српских манастира из тог периода.

Црква је једнобродна, саграђена у византијском стилу, а њена скромност наглашава аскетски дух монашког живота. Оно што је занимљиво јесте да је Никоље једини манастир у Овчарско-Кабларској клисури који је сачувао свој изворни архитектонски облик још из средњег века, што га чини културно-историјским драгуљем.

Један од најлепших делова манастира је конак, изграђен током 19. века, а сматра се једним од најбољих примера народног неимарства. Конак је служио као станиште за монахе и госте манастира, а данас је отворен за посетиоце и ходочаснике.

Манастир Никоље и конак у склопу манастирског имања
Foto: Eparhija Žička

Фреске и уметничка баштина

Иако манастир Никоље није препознатљив по фрескама као већи манастири попут Студенице или Дечана, унутар цркве се налазе фреске осликане током 16. и 17. века. Прикази Великих празника, сцена страдања Христових, као и прикази светитеља, доминирају унутрашњошћу цркве.

Фреске у манастиру Никоље
Foto: manastiri.rs

Једна од највреднијих икона у манастиру је „Богородица Страдална”, која има изузетну уметничку и духовну вредност, а датира из 17. века.

У ризници манастира чува се неколико изузетно вредних рукописних књига, од којих су најзначајније „Никољско јеванђеље” и „Каранско јеванђеље” из 17. века. Ове књиге представљају важне реликвије српске духовне културе и сведоче о богатој традицији преписивачке школе која је некада деловала у манастиру.

Каранско јеванђеље
Foto: Narodni muzej Čačak / Karansko jevanđelje

Духовна и културна улога

Никоље је вековима било не само религиозни, већ и културни центар. Манастир је током периода отоманске власти играо кључну улогу у очувању српске писмености. Преписивачка школа у Никољу била је једна од најважнијих институција за очување писане речи и црквених рукописа.

Током времена, манастир је био уточиште за многе српске устанике, нарочито током Првог српског устанка, када је пружио склониште људима бежећи од османске одмазде.

Мошти и реликвије

Поред икона и рукописа, манастир чува и свете мошти. У манастиру се налази део моштију светог Никодима, архиепископа пећког из 14. века и некадашњег игумана манастира Хиландара. Његове мошти се посебно поштују, јер је био истакнути монах и реформатор монаштва у средњовековној Србији.

Такође, у манастиру се чува и део моштију светог мученика Христифора, за кога се верује да поседује чудотворну моћ заштите од заразних болести.

Сведок историјских и културних превирања

Манастир Никоље није само један од најстаријих манастира у Србији, већ и сведок историјских и културних превирања кроз која је српски народ пролазио. Његова улога у очувању духовности, писмености и српске културе чини га кључним местом за разумевање духовног идентитета Србије.

Уклопљен у предивне пределе Овчарско-Кабларске клисуре, Никоље и данас привлачи ходочаснике и посетиоце који долазе у потрази за миром и духовним узрастањем. Манастир Никоље је, стога, много више од обичног верског објекта – то је симбол опстанка, духовности и културног наслеђа српског народа.

Извор: Putoljub, Micro mreža

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.