Почетна » Култура » Марко Мурат: Дубровчанин који је насликао Цара Душана

Један од највећих српских сликара

Марко Мурат: Дубровчанин који је насликао Цара Душана

Велики српски сликар из Дубровника Марко Мурат (1864-1944) био је оснивач Уметничке занатске школе у Београду. Почео је као реалиста, али се потом приближио импресионистима. Добитник је најзначајнијих националних и свјетских признања, умро је на данашњи дан 1944. године.

Сликао је портрете, историјске композиције, пределе… Снажно је утицао на стварање сликарске „београдске школе“. У српско сликарство унео је нова уметничка схватања и развио интересовање за проблеме светлости.

Мурат је, након уметничких студија у Минхену, радио у Београду. Затим се у Дубровнику посветио бризи о културним споменицима као конзерватор и наставио педагошки рад као професор у средњим школама.

Стварао је пејзаже, махом из околине Дубровника, портрете и историјске композиције.

Његово најпознатије ело је велика историјска композиција „Улазак цара Душана у Дубровник“. За њу је добио бронзану плакету на Свјетској изложби у Паризу 1900. године.

Србин католичке вероисповести

Био је Србин римокатоличке вероисповијести.

Као Дубровчанин, Мурат је постао прави члан Српске краљевске академије у Београду 1941. године. Приликом увођења у ред академика, на свечаном скупу прочитао је приступну академску беседу: „Кроз сликарство у Дубровнику“.

Мурат се привремено 1894. године настанио у Београду. Ту је 9. јануара био постављен за привременог учитеља цртања и лепог писања у Трећој београдској гимназији.

Улазак Цара Душана у Дубровник
ФОТО: Улазак Цара Душана у Дубровник/Народни музеј

У првој половини 1895. године, на краљевском двору у Београду, портретисао је српског владара Александра Обреновића. Био је и предавач цртања краљевићу Александру Карађорђевићу.

Марко Мурат је насликао више српских национално-историјских мотива и тиме значајно обогатио уметничку баштину.

О Мурату је писао српски књижевни часопис из Дубровника „Срђ“.

Добио је у новембру 1922. године краљевски Орден белог орла петог степена. А децембра 1924. краљевски Орден Светог Саве трећег степена. Орден југословенске круне трећег реда добио је 1930. године.

У кореспонденцији са критичаром Миланом Шевићем током 1932. године, Мурат се жалио да православни Срби не признају католичке Србе за „праве Србе“ због њихове конфесије.

Пред Други светски рат, постојала је омладинска умјетничка група „Марко Мурат“, која је приређивала изложбе у нишкој Мушкој гимназији.

Почетак Другог свјетског рата дочекао је болестан и усамљен у Дубровнику.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.