Почетна » Геоаналитика » Колики је утицај Хезболаха у Либану?

Уређење Либана

Колики је утицај Хезболаха у Либану?

Либан се протеклих недеља нашао под жестоким израелским ракетним нападима, у којима је страдало више од 1.000 људи, а израелске трупе су извршиле инвазију на његову територију.

То се десило због актуелног сукоба Израела и Хезболаха – политичке партије и милиције у овој земљи. Хезболахова паравојска моћнија је од либанске националне војске и има подршку у народу, нарочито међу шиитским муслиманима у овој земљи. То није званична државна организација, али је у последње четири деценије постала доминантна сила у Либану.

Ко влада Либаном?

У Либану је политичка моћ подељена између различитих верских секти.

Према конвенцији договореној 1943. године, кад је Либан стекао независност од Француске, од председника се тражило да буде хришћанин из секте маронита, од премијера сунитски муслиман, а од председника парламента да буде шиитски муслиман.

То је одсликавало релативне величине различитих верских група у Либану у то време. Тада су хришћани чинили више од половине становништва, бројчано надмоћнији од сунитских и шиитских муслимана.

Међутим, многи тврде да је конвенција застарела, будући да се процењује да хришћани, сунитски и шиитски муслимани сада чине нешто мало више од по 30 одсто становништва. Према конвенцији, хришћани и муслимани имају једнак број места у парламенту, иако укупно муслимани сада чине већину становништва.

У пракси, ниједна појединачна партија или верска секта не држи целокупну моћ у Либану. Владе су састављене од парламентарних коалиција, а све велике одлуке морају да се доносе консензусом. То се често завршава политичком парализом.

Какав је статус Хезболаха у Либану?

Хезболах је основан као шиитска муслиманска милиција 1982. године, током либанског грађанског рата, да би се супротставио израелским снагама које су те године окупирале јужни Либан.

Био је добро наоружан, а финансирала га је Исламска Република Иран. Хезболах на арапском значи „божја странка“.

Хезболах је званично обзнанио постојање 1985. године, објавивши да жели да оснује исламску државу у Либану, по узору на ону у Ирану.

Зарекао се и да ће окончати израелску окупацију јужног Либана и Палестинских територија. Објавио је 2009. нови манифест који не помиње оснивање исламске државе. Међутим, задржао је непријатељски став према Израелу.

Кад се либански грађански рат окончао 1990. године, све зараћене стране су распустили властите милиције. Међутим, Хезболах је остао. Тврдио је да мора да се бори против израелске окупације на југу. Израел је коначно повукао снаге из области 2000. године, а Хезболах је то прогласио победом.

Политички живот

Хезболах је 1992. године почео да пријављује кандидате за парламент. Он сада има неколико посланика, а Хезболах има чак и министре у влади.

Обезбеђује школе, здравство и социјалне услуге у областима Либана са великим шиитским заједницама. Друге странке у Либану такође пружају такве услуге за властите гласаче, али се верује да Хезболах има најразгранатију мрежу од свих.

Како је Хезболах постао тако моћан?

Највећи део моћи у Либану, Хезболах заснива на његовој милицији. Група тврди да се она састоји од 100.000 бораца, мада независне процене варирају између 20.000 и 50.000.

Хезболах има и арсенал између 120.000 и 200.000 ракета и пројектила, према америчкој стручној групи Центар за стратешке и међународне студије.

За Хезболах се каже да је једна од најмоћнијих недржавних војски на свету. Сматра се много јачим од либанске националне војске. Извукао је и корист од слабости у либанској националној влади.

На пример, земља нема председника од 2022. године, зато што политичке странке не могу да се договоре око тога ко то треба да буде. Централна влада није довољно јака да спречи Хезболах у остваривању властитих циљева.

Извор: ББЦ

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.