Почетна » Геоаналитика » Павел Дуров: Телеграм дели податке корисника са више влада

Телеграм одговора на правне захтеве

Павел Дуров: Телеграм дели податке корисника са више влада

Извршни директор Telegrama Павел Дуров открио је у среду да је сервис за размену порука поштовао правне прописе у неколико земаља и да је већ шест година обавештавао власти о криминалцима.

Хапшење и оптужбе

Руски технолошки милијардер није успео да напусти Француску након што је у последњим данима августа ухапшен у Паризу и оптужен за више кривичних дела, укључујући коришћење платформе за организовани криминал и одбијање сарадње с француским властима.

Ажурирање политике

Прошлог месеца, Дуров, који је такође суоснивач компаније, најавио је ажурирање Услова коришћења и Политике приватности платформе, истичући да ће то разјаснити да се IP адресе и телефонски бројеви оних који крше правила месинџера “могу открити релевантним властима у одговору на важеће правне захтеве.”

Нова политика и сарадња с властима

У додатном посту на свом Du Rove каналу у среду, CEO Telegrama напоменуо је да нова политика не представља “велики пресврат” у начину рада платформе и да је већ делила са релевантним властима податке о криминалцима који је злоупотребљавају.

Историјат сарадње са властима

“Од 2018. године, Telegram је могао да открије IP адресе/телефонске броjeвe криминалаца властима, у складу с нашом Политиком приватности у већини земаља,” објаснио је Дуров, наглашавајући да, када год платформа прими “исправно формулисан правни захтев путем релевантних комуникационих линија,” она га проверава и открива IP адресе/телефонске броjeve опасних криминалаца.

Подаци о правним захтевима

Дуров је открио да је, на пример, у Бразилу, Telegram открио податке за више од 200 правних захтева од почетка године, а скоро 7.000 у Индији током истог периода. Такође је напоменуо да је дошло до пораста броја “важећих правних захтева” у Европи у последњим месецима, сугеришући да би то могло бити због чињенице да су више власти ЕУ почеле да користе исправну комуникациону линију за такве захтеве.

Јединство политике

Дуров је објаснио да је недавна измена политике приватности платформе само имала за циљ да поједностави и уједини политику, наглашавајући да су основна начела Telegrama остала непромењена.

Принципи Telegrama

“Увек смо тежили да се придржавамо релевантних локалних закона – све док они нису у супротности с нашим вредностима слободе и приватности,” рекао је, додајући да је Telegram основан да “штити активисте и обичне људе од корумпираних влада и корпорација” и да никада није дозволио криминалцима да злоупотребљавају платформу или избегавају правду.

Последице хапшења

Бизнисмен је ухапшен након што је слетео на париском аеродрому крајем августа, а неколико дана касније је пуштен уз кауцију. Оптужен је по 12 тачака, укључујући саучесништво у дистрибуцији дечије порнографије, трговину дрогом и прање новца. Оптужбе произлазе из тврдњи да лабави модерациони правилници Telegrama омогућавају широке злоупотребе сервиса за размену порука.

Одговор на оптужбе

Дуров је одлучно одбио оптужбе, наглашавајући да се Telegram увек трудио да сарађује с државним регулаторима како би успоставио “прави баланс између приватности и безбедности.” Такође је напомeнуо да платформа уклања “милионе штетних постова и канала сваког дана” и објављује “дневне извештаје о транспарентности” о акцијама предузетим против ширења илегалног садржаја.

Извор: RT.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.