Почетна » Традиција » Царски страстотерпци као симбол Божје победе: Беседа митрополита Амфилохија у част Романова

Митрополит Амфилохије о страдању царске породице Романов

Царски страстотерпци као симбол Божје победе: Беседа митрополита Амфилохија у част Романова

Пре 5 година, односно 17. јула 2019. године, тадашњи митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) изговорио је ову предивну беседу посвећену великомученицима царској породици Романов.

У литургијској беседи након читања Светог Јеванђеља, Митрополит Амфилохије је рекао да је из моштију Царских страстотерпаца Романових у Гањиној јами, где су спаљени, никло седам дивних храмова.

У Јекатеринбургу се зграда у којој су убијени Романови преобразила у Храм Христовог Васкрсења

„А у Јекатеринбургу зграда у којој су побијени и заклани преобразила се у дивни и чудесни храм у њихов спомен и у спомен Христа васкрслога. Царски страстотерпци су круна династије Романов, пуноћа те велике царске породице. Њиховим мучеништвом добило је пуноћу мучеништво безбројних других од безбожништва пострадалих и покланих у бескрајној Русији и шире од Русије. Нема лепше и чудесније царске породице у историји човечанства од породице цара Николаја Другог“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Црква Васкрсења Христовог у Јекатеринбургу
Foto: Wikipedia / Hram Vaskrsenja Hristovog u Jekaterinburgu

Рекао је да и у Рустову имамо четири монахиње царске кћери

„Имамо Олгу и Татјану, а данас смо добили Анастасију и Марију, царске вјеренице Цара небескога, Христа Бога нашега; невјесте Христове које су призване да и оне себе принесу на дар Христу Богу, ако не мученичком крвљу, као што су то њихове имењакиње, а оно мучеништвом савести, што значи животом по вери Христовој и верношћу Христу Богу нашему“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Света царска породица Романов
Foto: Russia Beyond / Carska porodica Romanov

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач и служен помен ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у Отаџбини који је, након монтираног судског процеса, мученички пострадао, такође на данашњи дан, 1946. године.

Митрополит Амфилохије се још једном обратио сабранима и призвао благослов Господњи на храм посвећен Царским страстотерпцима, који су, како је рекао, одавно присутни у Црној Гори.

„Свједочанство тога јесте и онај Царски мост који спаја Стару Црну Гору с древном Херцеговином Светога Василија Острошког, са Никшићем, као и онај храм Светога Василија Острошког, саборни, у Никшићу, који је задужбина цара Николаја.

Присутни су и оним каменом темељцем храма, који је положен на Цетињу 1910. приликом крунисања краља Николе“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Увођење санкција Русији је срамотан потез црногорски власти

Додао је да Митрополија тражи од властодржаца дозволу за градњу тог храма посвећеног Светој Тројици, који је требао да буде задужбина цара Николаја, чију градњу су спријечили бурни историјски догађаји – два балканска рата, два свјетска рата и долазак комуниста на власт.

Владика је поновио да црногорски властодржци нијесу могли ништа срамније да учине од завођења санкција Русији.

„Ударили су санкције себи и својој части, образу Црне Горе. Али, све то је пролазно“, рекао је он.

Владика је рекао да је чудо Божје да је у дану у коме је пострадао цар росијски са својом породицом убијен и ђенерал Драгољуб Михаиловић.

Драгољуб Дража Михаиловић
Foto: Info Press / Dragoljub Draža Mihailović

„Ни данас му се не зна гроба ни мрамора. Жртвовао је свој живот за вјеру и отачаство. Био је први побуњеник против нацифашизма у ондашњој Европи. Он је озлоглашен од безбожника да је, малтене, издајник. Уосталом, као што је и цар Николај био озлоглашен.

Зато је и убијен од руских безбожника, и мученички пострадао. То је неко чудо Божје да су њих двојица истог дана пострадали – Дража Михајловић и цар Николај“, казао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Православна Митрополија црногорско-приморска

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.