Почетна » Геоаналитика » „Вашингтон пост”: Свет се приближава тоталном сукобу између суперсила

„Вашингтон пост”: Свет се приближава тоталном сукобу између суперсила

Свет се приближава тоталном сукобу између суперсила, оценио је стручњак за међународну политику Дејвид Игнатијус у ауторском тексту за „Вашингтон пост”. Он је подсетио да је амерички председник Џозеф Бајден прошле недеље „уместо да ризикује одмазду Русије“ избегао захтев украјинског председника Володимира Зеленског да употреби америчке ракете за гађање циљева дубоко на територији Русије.

„Украјинске присталице ругају се Бајденовом опрезу, тврдећи да је то знак слабости. Али ова критика је преоштра. Не би требало да желимо усијану главу у Белој кући. Избегавајући ризик од ескалације, Бајден је послушао савете својих обавештајних саветника и испунио обавезе било ког председника да смањи опасност од нуклеарног рата“, наводи се у тексту.

По његовом мишљењу, Бајден би требало да предузме друге агресивне кораке да подржи Украјину, чак и ако одбије да изврши ударе дугог домета помоћу ракета АТАЦМС.

„Посета Кијеву овог месеца изазвала је забринутост да уморна Украјина почиње да се повија под притиском овог ужасног рата. Политичка база Зеленског се распада, а продужени рат до исцрпљивања ће распарчати Украјину. Сједињене Америчке Државе и њени савезници морају да помогну Кијеву да ускоро постигне праведан мир, чак и ако то није потпуна победа, коју Зеленски тражи“, напомиње експерт.

Он је такође навео да Русија све више сигнализира да су ракетни удари дугог домета „црвена линија“, преноси Танјуг.

Путин је најавио промену нуклеарне доктрине како би се напади ненуклеарне државе коју подржава нуклеарна држава сматрали „заједничким нападом на Руску Федерацију“.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.